Издвајамо Србија

НИКОЛА ЈОВАНОВИЋ УДАРИО НА ПРЕДСЕДНИКА: Вучић предаје Косово и југ Србије Албанцима!

Народна странка се противи намери председника Србије Александра Вучића да у овом тренутку заврши статусне преговоре са Приштином и то на најнеповољнији могући начин по Србију, изјавио је данас потпредседник Народне странке Никола Јовановић.

Потписивање међународног споразума са Приштином и саглашавање са чланством самопроглашеног Косова у УН значи дефакто признање Косова и најнеповољнији могући исход за Србију. Народна странка акцијом ’Један потпис мења све’ жели да покаже да се народ не слаже са таквим решењем“, рекао је Јовановић у разговору са грађанима у београдској општини Врачар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јовановић је рекао да Народна странка предлаже сасвим другачије решење, по којем би прво били створени демократски услови у Србији и покренут истински унутрашњи дијалог, а пре статусних разговора морало би да буде решено питање српске имовине на Косову и Метохији и обезбеђена заштита људи и културне баштине.

Потом би се на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН разговарало о статусу Косова и Метохије, али не на начин који би водио у капитулацију, што ради актуелни напредњачки режим“, навео је Јовановић.

Потпредседник Народне странке је позвао Вучића да коначно саопшти грађанима шта је његов план за Косово, што је председник Србије обећао да ће учинити још у марту.

Јовановић је истакао да је „разграничење“ маркетиншки термин који служи као смоквин лист да прикрије недостатак резултата Вучићеве косовске политике.

„’Разграничене’ значи да би требало да пристанемо да самопроглашено Косово постане члан УН и да на све то као бонус добије територију југа централне Србије, а да иронија буде већа, и да се прекине жила куцавица централне Србије – Коридор 10“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да Вучић користи „разграничење“ да би показао како се он наводно за нешто борио, а заправо је Србији направио додатни проблем јер је тиме не само легитимизовао опцију независног Косова, него и проблематизовао југ централне Србије, што је бесмислено, штетно и најгоре могуће решење.

Потпредседник Народне странке је навео да чак ни високи државни функционери и функционери СНС-а не знају шта је Вучићев план за Косово и Метохију.

„Парадоксално, сви му се куну у верност и дају му подршку за план за који он сам каже да га нема, тако да државни врх и функционери СНС-а подржавају оно што не постоји. То показује бесмисленост и слуђеност политичке елите и чињеницу да је људима у СНС-у важније да се додворе председнику него да заштите српске националне интересе“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да је напредњачки режим по доласку на власт наследио неке ствари са којима је могао да преговара.

Србија је имала контролу над севером Косова и Метохије, имали смо резолуцију УН која је наложила косовским Албанцима да морају да се врате за преговарачки сто, о Трепчи се разговарало у Београду. Директор Канцеларије за Косово и Метохију је три године након тога тврдио да водимо 5:0 у преговорима. Шта се десило у међувремену? Који је сада резултат на семафору“, упитао је Јовановић.

 

 

Извор: Народна странка