Свет Србија

Нуклеарним оружјем против Срба: Мекејн се 1999. године залагао за доношење лудачке резолуције

Фото: Јутјуб

Џон Мекејн се 1999. године залагао за доношење резолуције која би дала одрешене руке председнику Клинтону за употребу „сваког оружја познатог човечанству“ против српских снага

Некадашњи сенатор САД, Џон Мекејн који је преминуо прошле недеље у 81. години живота, током бомбардовања СР Југославије, 1999. године, залагао се за увођење посебне резолуције која би дала већа овлашћења председнику Клинтону да „искористи сва потребна средства у борби НАТО за Косово и Метохију“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тадашњи сенатор био је најгласнији у идеји да Сенат мора охрабрити америчког председника да „води рат ефикасније него што је то чинио до тада, јер ће бити велика срамота ако Америка изгуби овај рат“.

– Цела земља и свет ће трпети последице у том случају – говорио је он.

Резолуција која би омогућила Билу Клинтону „већа овлашћења у рату против СР Југославије“ није наишла на подршку у Сенату, већ на оштру критику опозиције која је дигла глас против увођења копнених трупа у борбу.

Иритиран оваквом одлуком, Мекејн је тада оптужио сенаторе да су изложили ризику америчке војнике и пилоте који учествују у нападу на Југославију, а све како би „сачували своје фотеље“.

На расправи у Сенату те 1999. године, док је беснео рат у Југославији, водила се оштра расправа о борби за Косово.

Сенатор Џорџ Воиновић, републиканац из Охаја, тврдио је да „не би требало дати председнику могућност да нас доведе у други Вијетнам“, док је Барбара Боксер, из редова демократа из Калифорније, рекла да би резолуција овластила Сједињене Државе да користе „свако оружје познато човечанству“ против српских снага, укључујући „хемијско, биолошко и нуклеарно оружје“.

Подсетимо, ово није био једини случај када је Мекејн наступао против наше земље. У данима који су претходили почетку НАТО агресије на тадачњу СР Југославије, али и током рата, амерички сенатор је позивао на „масовни, стратешки и одрживи ваздушни напад“.

– САД ризикују да изгубе рат са српском војском и њиховом застарелом опремом. Ризикујемо уколико не спроведемо масовни, стратешки и одрживи ваздушни напад. Ниједан инфраструктурна мета не би требало да буде изузетак – фабрике, водоводне мреже, школе, болнице, продавнице, било шта. Да, сви ми жалимо због цивилних жртава као и наших губитака, али оне су неизбежне – говорио је Мекејн.

 

Извор: Telegraf.rs