Издвајамо Србија

ОБРАДОВИЋ ИЗАЗВАО ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС: Лидер ДВЕРИ позвао суд, војску и полицију да ухапсе Вучића због издаје

Председник Двери, Бошко Обрадовић, је данас издао саопштење којим позива суд, тужилаштво, војску и полицију да реагују и ухапсе Вучића због издаје и дефетизма.

Саопштење преносимо у целости:

“Позивам Уставни суд Србије и надлежног државног тужиоца да хитно реагују због кршења Устава Србије и позива Председника Србије на разграничење, тј. поделу Косова и Метохије и признање независности непостојеће тзв. Републике Косово.

Истовремено позивам часне официре Војске Србије и Министарства унутрашњих послова да реагују и ухапсе Председника Србије због кршења Устава, гажења председничке заклетве и нарушавања територијалног интегритета и суверенитета државе Србије.

Подсећам јавност Србије да је председникова идеја разграничења са Албанцима најобичнија издаја државних и националних интереса, и да смо се са Албанцима разграничили још 1926. године, када је Кралјевина Југославија потписала Протокол о разграничењу са Албанијом.

Разграничење са Албанцима на КиМ, на које мисли Александар Вучић, је срамно признање независности Косова и предаја дела наше државне територије за потребе правлјења друге албанске државе на Балкану и касније уједињење у Велику Албанију.”

Позив на хапшење Вучића је скандал

Позив дела опозиције официрима војске и полиције да ухапсе председника Александра Вучића је политички и медијски скандал, промовисање зле крви у политичком животу, али и довођење у питање уставног поретка, сматра аналитичар Дејан Вук Станковић

Реч је, каже, о гесту који је уперен против нормалности у политичком животу Србије и који у контексту постојећих преговора штети позицији Србије и иде у корист албанске стране.

– То је један акт вербалног насиља који доводи у питање не само кредибилтет онога ко је аутор такве једне реченице, него доводи у питање кредибилитет појма опозиције – рекао је Дејан Вук Станковић на Телевизији Пинк.

Каже да је образложење за тако нешто наводни став председника Вучића како треба признати независност Косова што, истиче, нигде у политичком смислу не постоји, него постоји једно размишљање о томе како треба уредити односе Срба и Албанаца.

То размишљање је, наводи, далеко и од званичног става јер није потврђено у раду државних институција, а далеко је и од тога да је то председников до краја заокружен предлог.

– На основу једног размишљања које је Вучић послао јавности формулисала се једна идеја о томе како треба позвати војску на малтене побуну против државних органа, у овом случају против демократски изабраног председника, што нас уводи у једну раван нерегуларног политичког живота, ствара једну ендемску институционалну кризу и поткопава ионако крхке темеље демократског поретка у земљи – сматра Дејан Вук Станковић.

Наводи да је тај позив на неки начин и покушај да опозиција скрене пажњу на себе.

– Опозиција, барем та која се представља као алтернатива Вучићу, окупљена у Савезу за Србију, коју чине Вук Јеремић, Ðилас и Бошко Обрадовић, који је аутор овог срамног позива на хапшење председника Србије, та опозиција је мање-више политички маргинална, одлаже своје формирање, беже чак и од избора у неким локалним срединама и сада је потребно да просто заинтересују грађане тако неким политичким радикализмом – сматра Вук Станковић.

За председника Иствест бриџа Јована Ковачића такав позив дела опозиције је неозбиљан, покушај прикупљања јефтиних политичких поена, “мућење воде” и политички трик који не чини ништа добро Србији.

– Ово није време за авантуре. Ово је време без много простора за маневрисање с озбиром на то где смо са преговорима са Приштином. Овакве ствари, бојим се, говоре о једном нашем менталитету који нама једино шкоди и ником другом и који иде на руку онима који не воле Србију и не желе јој добро – рекао је Ковачић.

Сматра да у тренутној ситуацији треба да употребимо све мудре главе у смиреној и разумној ситуацији.
– Тако раде паметни, тако су радили увек наши преци – каже Ковачић и додаје да се налазимо у ситуацији да се коначно реши озбиљан проблем и да за то ситуација никада није била боља.

Време је, наводи, да се једнапут већ реши “тешка рак рана”, јер косовски проблем није створила садашња нити претходна власт, већ постоји скоро цео једна век.

– Та нога је гангренозна и дошло је време да се сече. Сад је питање – не дам своју ногу, а да изгубим главу, или да сачувам главу, а данас су протезе јако добре. Историја се не завршава сутра. Историја има начина да исправи неправде. Потребне су нам мудре, паметне главе, државници, не политичари и политиканти – рекао је Ковачић.

 

Извор: Тањуг/Правда