Издвајамо Србија

ОПРЕЗ! НЕВИЂЕНА ПРЕВАРА ДИЛЕРА: Купио „ПЕЖО“ у СРБИЈИ, ГАРАНЦИЈА важи у АФРИЦИ!

Зоран Ненадић из Београда 2017. године купио у Србији нови „пежо 2008“, а тек када је ауто почео да се квари схватио да гаранција важи само за афрички континент. Дистрибутер се оправдао штампарском грешком и одбио да изда нову гарантну књижицу

Код овлашћеног дистрибутера „Пежоових“ аутомобила у Београду можете купити возило чија гаранција важи само ако га возите у Африци, открива Заштитник потрошача!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да све буде горе, дистрибутер који је у Србији продао нови ауто чија гаранција важи само у Африци правда се штампарском грешком, а гарантну књижицу не намерава да исправи и купцу, који је измирио све обавезе, уручи нову.

Јавио нам се читалац Зоран Ненадић из Београда, који је 2017. године купио нови аутомобил „пежо 2008“ од овлашћеног дилера ове француске компаније.
Када је отворио гарантну књижицу, сачекало га је изненађење! Ову бизарну ставку уговора преносимо у целости:

Руанда и Сенегал!

– „Пежо“ уговорне гаранције примењују се само под условом да је ваше возило регистровано и док се користи у следећим земљама: Јужна Африка, Алжир, Ангола, Бенин, Буркина Фасо, Бурунди, Камерун, Конго, Зелени рт, Обала Слоноваче, Џибути, Етиопија, Габон, Гамбија, Гана, Гвинеја, Екваторијална Гвинеја, Кенија, Либија, Мадагаскар, Малави, Мали, Мароко, Мауританија, Мозамбик, Нигер, Нигерија, Централноафричка Република, Демократска Република Конго, Руанда, Сенегал, Сијера Леоне, Сомалија, Танзанија, Чад, Того, Тунис, Замбија, Зимбабве – пише у гарантној књижици.

Београђанин Зоран Ненадић непријатно се изненадио када је ово прочитао, а његов проблем до дан-данас није решен.
– Купио сам 2017. године нови аутомобил „пежо 2008“ од овлашћеног дилера „Верано мотолоџистик“, који је радио за увозника и дистрибутера „Пежоових“ возила за Србију „Еуроимпекс аутогруп“. Све је било супер док аутомобил није почео да ми се квари, због чега сам био принуђен да детаљно проучим гарантну књижицу. Оно што сам прочитао у најмању руку ме је шокирало – почиње причу Зоран Ненадић.

Београд и Зимбабве

– У гарантној књижици коју је оверио званични дистрибутер „Пежоа“ за Србију пише да гаранција важи само ако се ауто вози у некој од земаља на афричком континенту! Нисам могао да верујем очима када сам видео да аутомобил купљен у центру Београда може да се користи само у, рецимо, Гамбији или Зимбабвеу?! Да све буде горе, пише да гаранција не важи ако возиш на територији Сједињених Америчких Држава или у Канади, док се Европа уопште не спомиње – зачуђен је Зоран Ненадић.

Он додаје да су у „Еуроимпекс аутогрупу“ у више наврата покушали да се оправдају, али се свако оправдање косило са границом здравог разума.
– Није ми било тешко, па сам отишао у „Еуроимпекс аутогруп“ и питао их о чему се тачно ради, а они су ми рекли да је у питању штампарска грешка која се ненамерно догодила током превода са енглеског језика. То бих и могао да разумем, али када су ми послали оригиналну гаранцију, апсолутно исто је писало, од речи до речи! Да све буде још горе, када сам им указао на то да ипак није случајна грешка као што су првобитно тврдили, покушали су да се оправдају речима да су у том периоду, када сам ја купио свој аутомобил 2017. године, издавали такве књижице, да би тек касније купцима почели да дају оне гаранције у којима се наводи Србија – прича наш саговорник.

Плаше се тужбе

Ненадић наглашава да је врхунац безобразлука био када су без пардона одбили да му дају нову гарантну књижицу све док им не врати стару.
– Оно што ме је највише изнервирало у целој причи јесте то што нису желели да ми дају нову књижицу све док им не вратим стару. Питао сам их зашто ме условљавају и објаснио да не видим разлог зашто не бих задржао обе. Наравно, не браним им да на старој напишу да је неважећа. Одбио сам њихов предлог, па су ми без имало срама рекли да у том случају нову нећу добити, јер све док је стара код мене ја могу да је користим?! Вероватно мисле и да, док год је та гаранција у мојим рукама, могу да их тужим, па зато толико инсистирају да је вратим. Да се разумемо, не споре они мени гаранцију, схватају и сами да су погрешили, али исто тако одбијају да ми издају нову гарантну књижицу, што ме тера да сумњам да нешто ипак није како треба! Из тог разлога разумем зашто неће да ми дају нову, која би била важећа, већ свесно допуштају да њихов купац има гаранцију која није предвиђена за наше тржиште, због чега бих у будућности можда могао и да имам проблем – закључује Зоран Ненадић.

Ово мора да се казни!

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић наглашава да је у питању опасна махинација дистрибутера и да је срећа у несрећи што се ово открило, односно да би надлежне институције морале да буду ригорозније и да овакав вид продаје истраже.

– Ово је већ озбиљна ситуација и не сме проћи некажњено, чија год да је грешка у питању. Може да се деси да је у питању грешка у књижици или штампању, али то се лако исправи да човеку не би стварали толико проблема. Бојим се да је овде у питању озбиљнија, али намерна грешка, која купца може много да кошта. Зато овде мора да се испита сваки детаљ и да се види шта је посреди, али купац се не сме уцењивати враћањем старе књижице нити обмањивати – каже Паповић и додаје:
– Страшно је када купите ауто који није намењен за домаће тржиште, јер у том случају није исти систем паљења, потрошње, врсте горива. Не може бити исто када возите по Србији или на пример Алжиру. Питање је да ли би у овом случају овлашћени сервис и признао гаранцију, јер увек могу да се ограде оним што пише у гаранцији.

Увозник: Све по прописима произвођача

Као генерални увозник „Пежоових“ возила за Србију у обавези смо да примењујемо сервисну књижицу коју је прописао произвођач. Ова књижица је јединствена за цео свет и не сме се мењати, пише у саопштењу које нам је достављено из „Еуроимпекс аутогрупе“.

У наслову пасуса на који се позива господин пише „заједничка правила за различите ‘пежо’ уговорне гаранције“. „Различите“ је наведено из разлога што су све остале државе обухваћене истим регулативама и није их потребно наводити. Оно што је још важније, по закону Републике Србије, сва возила која не поседују европску хомологацију, односно намењена су за употребу у ваневропским условима, не могу бити регистрована нити оцарињена у нашој земљи, чиме су аутоматски демантовани наводи купца, додаје се у саопштењу и закључује:

Возило је покривено гаранцијом која је интернационална и Зоран Ненадић то одлично зна, с обзиром на то да је већ извршена замена одређених делова у гарантном року. Гарантна и сервисна књижица је документ у ком се води сервисна историја возила, што је један од услова за гаранцију возила и веома је подложна злоупотреби. То је једино место где се забележава сервисирање возила. Из тог разлога произвођач је изричит да је за дато возило могуће издати само једну сервисну књижицу.

 

Извор: К. П. – Ј. М. – М. М. Д/Информер