Издвајамо Свет

ОВО СЕ КРИЛО ПУНИХ 19 ГОДИНА: Због овог човека је умало избио ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ на КОСОВУ!

САД су водиле рат 78 дана против Србије приморавши Београд да одустане од контроле над покрајином Косово и препусти је углавном снагама НАТО, оценио је Тед Гален Карпентер, стручњак угледног вашингтонског Като института, у ауторском тексту за амерички „Нешенел интрест“.

То је учињено под резолуцијом која је представљала „смоквин лист“ а коју је одобрио и Савет безбедности УН и на коју је невољно пристала и Русија, упркос везама Москве и Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај корак, како оцењује, одражавао је слабост руске војске, економије и дипломатије, након дезинтеграције Совјетског Савеза. Чак и уз изненађујуће пасиван одговор Москве, ароганција Вашингтона је скоро произвела трагедију, наводи Карпентер подсећајући на инцидент када је у последњим данима борбе, Москва послала мировни контигент на Косово, без претходног одобрења западних сила.

Весли Кларк (фото:Јутјуб)

Врховни командант НАТО генерал Весли Кларк наредио је британском команданту Мајк Џексону да преузме аеродром ван Приштине и спречи слетање руских трупа и силом, „ако је неопходно“, међутим Џексон није послушао Кларка тврдећи да не жели да започне Трећи светски рат у име америчког генерала, подсећа амерички аналитичар.

Амерички потез био је без преседана, јер је Алијанса предвођена САД напала земљу која није напала ниједну чланицу НАТО, занемаривши љутите протесте Русије и присилно одвојила је покрајину суверене земље, стављајући је под међународну контролу, оцењује Карпентер.

 

Извор: Kurir.rs