loading...
Издвајамо Србија

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПОРУЧИО ПОЛИТИЧАРИМА: “Ако хоће Косово нека га окупирају, али га ви не дајте” (ВИДЕО)

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Београд — У беседи на архијерејској литургији у цркви Преображења Господњег на Видиковцу патријарх српски Иринеј поручио политичарима да не дају Косово.

Према његовим речима, Космет се са српским народом и његовим светињама не може препустити на милост и немилост онима који су до јуче све рушили и затирали. Патријарх СПЦ је рекао и да је “Косово српски Јерусалим, натопљен крвљу, због чега се морамо помолити Господу Богу да нам ту свету земљу не отму”.

“Данас, када смо овако дивно сабрани, не могу, брац́о и сестре, да не проговорим неколико речи о нашем Косову, о нашој благословеној земљи, о нашем Јерусалиму, који је угрожен више него икада у својој историји, о нашим светињама на Косову и Метохији, почевши од Пец́ке патријаршије, Дечана, Грачанице, и многих и многих других светиња, где је некада било и трагова о њима; остало је на 1300 места на Косову и Метохији”, казао је окупљеним верницима Иринеј, што је пренео Спутњик.

“Та земља је натопљена крвљу хришц́анских мученика и сузама хришц́анских подвижника, и зато се морамо Господу помолити, да нам не отргну ту свету земљу. Хиљаду година српски народ живи на Косову и Метохији. Тамо је подизао светиње. Украсио је, а данас моц́ници овога света желе да нам је отму, узму, као што су је окупирали”, казао је даље патријарх СПЦ.

Он каже и да “не можемо никада дозволити да Косово буде нечија друга земља, а поготово народа који је годинама и вековима уништавао светиње наше на Косову и Метохији”.

“Помолимо се Господу да Господ учини код оних који одлучују, који кроје капу народима и људима да Косово остане српско као што је то вазда било. Не смемо никада дозволити да га некоме предамо. Сила, каже народ, узме и земље и градове, ако хоц́е да узме нека га окупирају, узму, али ми не смемо никако дати своју свету земљу јер народ каже: Оно што се силом узме, на неки начин се и врати, а то имамо доказа код народа јеврејског који је 2000 година чекао да се врати у Јерусалим и вратио се”, поручио је поглавар СПЦ.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...