Издвајамо Србија

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПОРУЧИО ПОЛИТИЧАРИМА: „Ако хоће Косово нека га окупирају, али га ви не дајте“ (ВИДЕО)

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Београд — У беседи на архијерејској литургији у цркви Преображења Господњег на Видиковцу патријарх српски Иринеј поручио политичарима да не дају Косово.

Према његовим речима, Космет се са српским народом и његовим светињама не може препустити на милост и немилост онима који су до јуче све рушили и затирали. Патријарх СПЦ је рекао и да је „Косово српски Јерусалим, натопљен крвљу, због чега се морамо помолити Господу Богу да нам ту свету земљу не отму“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Данас, када смо овако дивно сабрани, не могу, брац́о и сестре, да не проговорим неколико речи о нашем Косову, о нашој благословеној земљи, о нашем Јерусалиму, који је угрожен више него икада у својој историји, о нашим светињама на Косову и Метохији, почевши од Пец́ке патријаршије, Дечана, Грачанице, и многих и многих других светиња, где је некада било и трагова о њима; остало је на 1300 места на Косову и Метохији“, казао је окупљеним верницима Иринеј, што је пренео Спутњик.

„Та земља је натопљена крвљу хришц́анских мученика и сузама хришц́анских подвижника, и зато се морамо Господу помолити, да нам не отргну ту свету земљу. Хиљаду година српски народ живи на Косову и Метохији. Тамо је подизао светиње. Украсио је, а данас моц́ници овога света желе да нам је отму, узму, као што су је окупирали“, казао је даље патријарх СПЦ.

Он каже и да „не можемо никада дозволити да Косово буде нечија друга земља, а поготово народа који је годинама и вековима уништавао светиње наше на Косову и Метохији“.

„Помолимо се Господу да Господ учини код оних који одлучују, који кроје капу народима и људима да Косово остане српско као што је то вазда било. Не смемо никада дозволити да га некоме предамо. Сила, каже народ, узме и земље и градове, ако хоц́е да узме нека га окупирају, узму, али ми не смемо никако дати своју свету земљу јер народ каже: Оно што се силом узме, на неки начин се и врати, а то имамо доказа код народа јеврејског који је 2000 година чекао да се врати у Јерусалим и вратио се“, поручио је поглавар СПЦ.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com