Издвајамо Србија

ПЕДИ ЕШДАУН ПРЕТИ СРБИЈИ: За метар Косова, остаћете без ВОЈВОДИНЕ!

Фото: Јутјуб

Ко год заступа идеју прекрајања граница, не само на Балкану, мора бити свестан да ће то довести и до пресељења народа. Хоће ли они који буду натерани да напусте своје вековне домове ићи у други крај региона „свом народу“? Чисто сумњам! Они ће масовно нагрнути на европска врата, каже некадашњи високи представник за Босну и Херцеговину Педи Ешдаун.

У разговору за „Дневни аваз“ истиче да су приче о променама граница Косова и Србије веома, веома опасне, преноси „Коссев“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оне су и сулуде – тврди између осталог и преноси и да је с некима од водећих европских политичара разговарао о овој теми.

То неће проћи без рата

– Рекао сам им – добро, рецимо да сви знају где се повлачи та прва промена. Знате ли где ћете стати? И знате ли шта се тиме, у ствари, добија? Свака промена граница на Балкану неизбежно води у рат. И не само на Балкану. Ето, мењаће се границе Косова и Србије. А шта је с Војводином? Мислите ли да ће Албанци у Македонији и Црној Гори бити мирни? Шта ћемо са Санџаком? И, на крају, шта ћемо с БиХ? Хоћете ли да усред Европе имате муслиманску државицу, окружену непријатељима и с растућим радикализмом у њој? Запањујуће је колико се неозбиљних и неспособних људи бави озбиљним и опасним питањима – истиче Ешдаун.

Наводи да нема довољно оштрих речи да упозори да је играње с границама опасно.

– Потрошили смо хиљаду година натапајући европско тло крвљу због граница. И онда смо схватили да је једино одрживо решење учинити границе небитним. И имамо најдужи период мира у историји Европе. Ако почнете прекрајати границе, незаустављиво идете у крвопролиће! Један од темељних принципа Европе, јесте да не стварамо моноетничке просторе. Чврсто се држимо принципа, да су државе састављене од мултиетничких подручја. Зато Северну Ирску нисмо поделили на протестантске и католичке делове, јер бисмо тиме добили дуготрајни рат. Белгију нисмо поделили на валонски, фламански и немачки део, јер би тиме та држава утонула у крвопролиће… Зашто бисмо то, онда, радили на Балкану – пита се Ешдаун.

Упозорава да људи олако заборављају лекције из историје. Подсећа и да је један тим преговарача о БиХ, предвођен Сајрусом Венсом и Дејвидом Овеном, покушао да створи етнички компактне територије и тиме реши ратну ситуацију.

Тотална катастрофа

– Све се завршило као тотална катастрофа. Зашто се људи сада враћају на исти сценарио? Како је могуће да су заборављене лекције које су недавно научене – запитао се поново Ешдаун.

Он истиче и да „кад год неке незналице далеко од места о коме се ради, заваљене у фотељама и са мапама у рукама, прекрајају државе, то увек и неизбежно доводи до великих.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com/М.Ж.