Издвајамо Регион

ПРЕМИЈЕР ЦРНЕ ГОРЕ ПРЕТИ: Одговорићемо на провокације из Србије

Држава Црна Гора адекватно ће одговорити на „провокације и оптужбе из Србије“ оценили су представници владајуће коалиције после оцена шефа српске дипломатије Ивице Дачића да су Срби у Црној Гори дискриминисани, јавља РТ ЦГ.

Критике српског шефа дипломатије Ивице Дачића, на рачун званичне Подгорице и односа према српском народу у Црној Гори, још једном су одјекнуле, оцењује РТ ЦГ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И док су представници српског народа у Црној Гори сагласни са оценом да су Срби у Црној Гори дискриминисани на свим пољима, власт истиче да је на делу „смишљена хајка“ и пручује да ће „држава Црна Гора адекватно ће одговорити на провокације“.

Након оцене да су Срби у Црној Гори угрожени, црногорски премијер је те наводе оценио „нетачним и непристојним“, а представници српског народа у Црној Гори, сагласни су са оценама Ивице Дачића, преноси РТ ЦГ.

Подгоричка телевизија цитира оцену Елима Лабудувића из Нове српске демократије како се то „огледа у учешћу Срба у органима државне управе, на свим оним местима где се одлучује“, али је много тежа позиција Срба која се на први поглед не види „у атмосфери која је створена везано за њихов статус“.

„Све што носи предзнак српског у Црној Гори је већ проскрибовано, унапред проглашено сумњивим, непријатељским“, преноси РТ ЦГ тврдње Емила Лабудовић из Нове српске демократије.

Драго Перовић из Матице српске сматра да је „на делу један опсежан пројекат“.

„Упркос томе што евидентно постојимо против нас се врши једна непрекидна асимилација и дискриминација“, оценио је Перовић.

Насупрот тим оценама, РТ ЦГ преноси поруке Либералне партије (ЛП) и Демократске партије социјалиста (ДПС) да „Срби у Црној Гори никад нијесу нити ће бити угрожени“ већ да, напротив „уживају сва права као и остали грађани Црне Горе“.

„Пре ће бити да се ради о нечему другоме. Знамо из искуства да постоје рецепти за започињање сукоба, свесни смо кроз шта смо све прошли у последњих 30-так година, знамо на који начин тај рецепт користе политичари, попови, академици, који започињу са својом причом, са манипулацијом народа, а део народа наседне на ту манипулацију и онда је то тешко зауставити и спречити“, рекао је Андрија Поповић из ЛП.

Обрад Станишић из ДПС оценио је како се „ових дана не случајно води права хајка, што у Србији што у Црној Гори, а све везано за наводну угроженост Срба у држави Црној Гори“.

Он верује да се свим грађанима Црне Горе који се залажу за добробит и просперитет своје државе, „никад права неће бити угрожена“, али да „има и оних који сва права у Црној Гори уживају, а итекако се боре да Црна Гора не буде као државе“ и да „потпомогнути са менторима са стране покушавају да угрозе темеље Црне Горе“.

Представници ЛП и ДПС поручују да „Црна Гора то неће дозволити“ и да ће, како оцењује Поповић, „пронаћи прави државнички, толерантан, мудар одговор на оптужбе које долазе из Србије“.

Станишић додаје како „овога пута неће проћи“ и да ће „држава Црна Гора адекватно одговорити на ове провокације“.

Црна Гора је, како наглашавају, независна и никад се више о њеној судбини неће одлучивати ван њених граница, преноси РТ ЦГ.

 

Извор: ФоНет