Србија

„ПРИШТИНА ГУБИ ПОДРШКУ МОЋНИКА“ Дачић: Разговор Меркелове и Трампа доказ промене у корист Београда

Фото: Јутјуб

Чињеница да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник САД Доналд Трамп разговарали о Косову и дали подршку за разговоре који воде решавању тог питања велики је помак и доказ да су се промениле ствари, и то у корист Србије, каже за „Блиц“ шеф дипломатије Ивица Дачић.

Министар спољних послова тако коментарише актуелна дешавања у вези са дијалогом у Бриселу – разговор два најмоћнија светска политичара, али и поруке које су последњих дана стизале о разграничењу о којем је говорио председник Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Велики помак је у питању, и доказ да су се промениле ствари. Ипак, тешка борба нам још предстоји, а од тих на које треба и даље утицати, најбитнија је Немачка – каже Дачић.

Он се осврнуо и на изјаве које долазе из Приштине, попут оне Хашима Тачија да се противи етничким границама, али да „није наиван и да зна да Србији одговара да не жури са неизбежним признањем Косова“.

– Приштина је изгубила подршку, нема више става да је све решено. Они то никако да схвате, зато тако трагично схватају све ове изјаве из света, као и повлачење признања – напомиње Дачић.

Пажњу у српској јавности изазвала је и изјава хрватског премијера Андреја Пленковића, да је „за поштовање граница“ уз позивање на мишљење Бадинтерове комисије, али Дачић каже да је то лицемерно.

– Кад је реч о Бадинтеровој комисији, она је говорила о међурепубличким границама, нигде није спомињала покрајине, тако да су сви они који су признали Косово то урадили против става Бадинтерове комисије. Ту спада и Хрватска и лицемерно је да се они позивају на ту комисију – напомиње Дачић.

Трамп и Меркелова су се у телефонском разговору усагласили, како је прецизирала немачка канцеларка, да подржавају све разговоре који воде ка циљу – решењу питања Косова, али и да се мора бити опрезан да „потези на једној територији не доведу до потеза на другим територијама“.
Нешто раније, европски комесар Јоханес Хан рекао је да би Брисел требало да прихвати договор Срба и Албанаца којим би се решио дугогодишњи проблем Косова. Ипак, истакао је да се ради о билатералном решењу које не може да се користи као пример за друга питања.

Интересантно је да су се у вези с разграничењем сукобили и политичари на Косову, и то они из владајуће коалиције. Како пише „Коха“, две чланице коалиције, Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја и „Нисма“ Фатмира Љимаја, придружиће се опозицији у захтеву за сазивање седнице парламента на којој би била донета резолуција којом би се Хашиму Тачију забранило да са Београдом преговара о „територијалном интегритету Косова“.

Седница ће највероватније бити одржана 4. септембра, три дана пре најављеног наставка дијалога у Бриселу. Председавајући косовског парламента Кадри Весељи, који је и председник најутицајније владајуће ДПК, критиковао је, међутим, опозицију због таквог захтева, оценивши такав захтев апсурдним и непотребним. Истакао је да институције не смеју да „постану део тамног сценарија, да доводе у заблуду грађане и изазивају напетост и панику“.

Директор Центра за регионализам Александар Попов каже да није искључено да се разграничење нађе на преговарачком столу у Бриселу, имајући у виду да је та опција доскора била невероватна, а да се сада о њој озбиљно говори.

– Интересантно је да чак и Немачка пристаје на ту варијанту, што је било до сада непојмљиво, имајући у виду да су западне силе већ признале независност Косова, а сада се враћају на питање разграничења. Сада питање које је било предмет спорења, формирање ЗСО губи смисао, имајући у виду да се ради о етничком разграничењу, уз компензацију српској страни. Оно на чему треба инсистирати је и да део тог договора буде и питање имовине, попут Газивода – каже Попов.

Извор: Blic.rs