Издвајамо Србија

ПРОЦУРИО ДОКУМЕНТ У КОЈЕМ ТИТО НАРЕЂУЈЕ СТРЕЉАЊЕ СРБА! ИСТОРИЧАР ТВРДИ: Ово је фалсификат! (ФОТО)

Документ Архива Србије у коме врховни командант Народноослободилачке војске и партизанских одреда Јосип Броз Тито наређује стрељање српских домаћина и селидбу индустријских постројења, изазвао је жешћу полемику на друштвеним мрежама. У овом документу наводно Тито наређује да се према делу српског народа „нарочито строго поступа“ јер изражава верност монархији чији су чланови тада били у Лондону.

У документу под бројем 2868 се наводи да се према четничким јединицама нема милости. У овом документу пише:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главном штабу НОВ и ПО Србије

Када будемо ушли у Србију, пострељати ћемо све кулаке и домаћине, а нарочито све индустријалце. Имовину великосрпске буржоазије, поглавито индустријске објекте и творнице ћемо прењети у Хрватску и Словенију.

Наређујем особито строго понашање према српском народу који је у више наврата показао непослух и оданост монархији, коју ми желимо искоренити.

Посебно скрећем пажњу друговима из ПО Србије да делују оштро и без сентимента према својим рођацима и пријатељима јер опћи циљ изнад свих наших емоција. Дапаче, другови из ПО Србије морају показати већу строгост од других.

Према припадницима ЈВуО и четничким јединицама не показивати никакву милост.

Смрт фашизму Слобода народу!

Нишки историчар и портпарол Историјског архива у Нишу, Бобан Јанковић тврди да је овај документ фалсификат.

– У Архиву Србије заиста постоји документ под бројем 2868, али је потпуно друге садржине. Нема везе са оваквим наређењем. Друго, оваква наредба никада не би остала као писани траг. Иако ми знамо данас да су се такве ствари спроводиле, нико тада није био толико наиван да то заведе у архиву. Овај документ први пут видим, али јасно је и да Тито нешто овако и на тај начин никада не би издиктирао. Данас се многе од таквих ствари фалсификују. На пример, ја на послу имам празне хартије из 1933. године па и касније,а у Бугарској се може за невелики новац купити који год желите печат из нацистичке Немачке и Гестапоа тако да то свако може да фалсификује – објашњава Јанковић.

Овај документ је појединим медијима доставио Градски одбор Српског покрета обнове који је затражио притом да се сва имена улица у граду која носе имена партизанских хероја уклоне и да се улице преименују.

 

Извор: Курир.рс/М.Смиљковић