Издвајамо Русија

ПУТИН ИМА ПЛАН ЗА СТАБИЛНОСТ НА БАЛКАНУ: Република Српска да се припоји Србији, Херцег-Босна Хрватској а…

Нови изглед Балкана! Овако се у три речи може описати план Русије који форсира Путин, који би обезбедио трајни мир у региону.

О руском пројекту за сада се воде разговори иза кулиса и на нивоима специјалних изасланика неколико држава, али се он све гласније помиње и у дипломатским круговима из којих је до Српског телеграфа и стигла ова информација.

Руски план добрим делом поклапа се и с идејама које заступају одређени кругови у Вашингтону, а један од кључних играча у његовом спровођењу је председник Републике Српске Милорад Додик (то је један од главних разлога његових честих сусрета са шефом Русије).

Наравно, тек ће уследити дипломатска офанзива Москве са циљем да се Путиновом пројекту обезбеди широка међународна подршка.

У најгрубљим цртама, нова мапа Балкана подразумева разграничење Срба и Албанаца, припајање Републике Српске Србији, као и некадашњег простора Херцег-Босне Хрватској и стварање мини-муслиманске државе, која би у ствари представљала оно што је остало од БиХ.

Тиме би, сматрају руски стручњаци, била омогућена стабилност Балкана на дужи период.

Такође, били би потпуно обесмишљени пројекти „велике Албаније“, али и исламске џамахирије у коју неки покушавају да претворе садашњу БиХ.

Коначно, успоставила би се и јасна граница даљем ширењу НАТО на исток.

Стручњак за међународну безбедност из БиХ Џевад Галијашевић сматра да је план одличан.

Он истиче да препакивање граница на Балкану не може да се спроведе без нових тешких конфликата, осим ако тај процес не надзире Русија.

– Путин је свестан да на Балкану нема стабилности док РС у потпуности не припадне Србији, пошто је БиХ извор нестабилности с тенденцијом јачања муслиманског екстремизма. Предложена мапа јесте крајњи геополитички циљ ком треба стремити, она подразумева решавање националних питања на Балкану у складу са европском теоријом о нацији. Путин савршено добро зна кад је тренутак да се нека тешка питања решавају, а која могу да се одложе – објашњава саговорник Телеграфа.

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић каже за Српски телеграф да руски председник има моћ да свој план спроведе у дело.

– Пројекат који Путин има у замисли може да буде део дипломатских игара које нама обичним људима нису докучиве, али имајући у виду да је ова мапа праслика некадашње идеје о националним државама, председник Русије сигурно може да буде стратег такве замисли на Балкану. Он у односу на западне лидере нема упрљане руке у региону, све што се дешавало овде у последњих 30 година дешавало се мимо Русије – наводи Јовановић.

Како сазнаје Српски телеграф, о новој мапи Балкана, онаквој какву је виде Руси водиће се разговор почетком септембра, када председник Србије Александар Вучић оде у посету Владимиру Путину.

Подсетимо, ова посета најављена је пре двадесетак дана.

 

Извор: Српски телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2018.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031