Издвајамо Свет

ПУТИН ЗАДАО ТЕЖАК УДАРАЦ АМЕРИЦИ: Русија и Индија одбацују амерички долар у војним пословима

Путин (фото:ЈуТјуб)

Русија и Индија заобилазе америчке санкције користећи рупије и рубљу како би олакшали војне послове.
Ецономиц Тимес, индијски дневни лист наводи да америчке санкције спутавају 2 милијарде долара у одбрамбеним пословима између Москве и Делхија, јер су плаћања заглављена.

Ове две земље покушавају да избегну то пребацивањем на пословања у домаћим валутама и одбацивањем долара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Индија је један од највећих купаца војне опреме из Русије. Од 1960-их година, ове две земље су потписале војне уговоре вредне 65 милијарди долара.

Сада се трговински послови између ових земаља процењују на 12 милијарди долара. Индија је спремна да купи руски систем ваздушне одбране С-400 у договору вредном 5 милијарди долара. Међутим, САД се снажно супротстављају овој продаји, такође покушавајући и да спрече сличан споразум између Русије и Турске.

Одбрамбени споразуми између Русије и Индије су тренутно изражени у америчким доларима. Земље су размотриле различите начине за заобилажење америчких санкција, укључујући и плаћања у трећим валутама, као што је Сингапурски долар. Разговори се воде између Вијаyа банке и Индијске банке са индијске стране и највећег руског кредитора Сбербанке.

Опција која је сада искључена јесте плаћање у америчким доларима несанкционисаним руским ентитетима. “Против ове опције је одлучено јер би она отворила много правних и ревизорских питања, нарочито када се одбрамбени послови размотре веома пажљиво. Нико није желео да ризикује,“ рекао је за индијски лист један високи званичник укључен у разговоре.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс