Издвајамо Русија

РУСИ ИМАЈУ „ПЕНИЦИЛИН“ ЗА НАТО: Истовремено лоцира 30 циљева и шаље координате артиљерији (ВИДЕО)

На Међународном војнотехничком форуму „Армија-2018” значајно место су заузели ракетни и артиљеријски системи. У овој категорији представљени су: систем „Искандер”, најновије самоходно оруђе 2С35 „Коалција-СБ”, најмоћнији топ на свету 2С7М „Малка” калибра 203 милиметара, као и други ништа мање занимљиви модели.

Међутим, ови „богови рата” не би били тако ефикасни без различитих средстава за извиђање и маркирање циљева. Без сумње, ова техника не изгледа ефектно као гусенични самоходни систем или вишецевни бацач ракета, али њена улога у савременим условима не може бити прецењена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зато су на штанду Главне ракетно-артиљеријске управе Министарства одбране Русије представљени модели аутоматизованог звучно-топлотног система за артиљеријско извиђање 1Б75.

Широј јавности овај новитет руске војне индустрије познат је као „Пеницилин”, тј. под називом експериментално-конструкционог пројекта. Када експерти кажу да је Научноистраживачки институт у овом пројекту успео да изведе праву револуцију, они нимало не претерују. Захваљујући суперосетљивим сензорима артиљеријци имају могућност да са великом прецизношћу откривају непријатељске положаје артиљеријског оруђа, минобацача, вишецевних ракетних система, а да притом свој положај не разоткрију непријатељу. Без икаквих тешкоћа 1Б75 утврђује и стартне положаје тактичких и противавионских ракета.

На пример, положаји минобацача могу се одредити на растојању до 10 километара, локација самоходних хаубица на 18 километара, а ракетних система на растојању до 40 километара.

„Пеницилин” је такође у стању да лоцира истовремено до 30 циљева, а појас за извиђање притом је 20-25 километара.

Добијене информације се одмах обрађују и артиљерија добија прецизне координате за уништавање противника.

 

 

Извор: rs.rbth.com