Издвајамо Русија

РУСИЈА НЕЗАДОВОЉНА: Вучић не може да сакрије своје стварне намере

Медијска стега Вучићевог режима поводом Космета почиње да попушта, а нема начина да заустави стварност на путу до Москве. Зато режим тешко подноси Славишу Ристића и покрет „Отаџбина“.

Москва схвата да сепаратни споразум Србије са отцеплјеним делом своје територије може изазвати распад Србије на протекторате НАТО, о чему се лично изјаснио Сергеј Железњак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изјаве Виоктора Колбановског о неопходности повратка решавања питања Космета у Савету безбедности ОУН и неочекивана самокритичност према ћутању Москве поводом „Бриселског споразума“ значе да Вучићев режим неуспешно крије своје стварне намере . Све ове чињенице за сада, међу српским медијима најактивније прати НСПМ, а режимски медији о свему углавном ћуте. Зашто?

Ево зашто? До недавно су се и Железњак и Колбановски веома пасивно односили према начину којим београдски режим „решава“ односе са сепаратистичком НАТО државом. Садашња промена је ипак само „прва ласта“.

Подсетимо, Колбановски је директор центра Београдске канцеларије Балканског центра за међународну сарадњу, основан у пројекту „Балканска Швајцарска“ који је одобрен од стране Председника РФ још 2017. г. Они су 3. јула одржали сесију „Београдског стратешког дијалога“ у којем су 3. јула 2017. г. учествовали и Сергеј Железњак и Александар Вучић.

На дијалогу је учествовала и Олга Зиновјева (директорка инситута А. Зиновјева и председница Друштва Русија-Немачка. Већ 7. јула 2017. г. је организован форум на којој су учествовали Сергеј Железњак, Ивица Дачић, аустријски дипломата Волфганг Петрич.

Српској јавности је до недавно могло изгледати да Москва веома помирлјиво гледа на клизање Београда ка „обавезујућем споразуму“ са Косову и да чак исто тако гледа на стратешко повезивање Вучићевог режима са Немачком. Садашње држање Железњака и Колбановског прилично изричито наговештава да Русија ипак не може да пређе преко кршења међународног права поводом Космета и трајног измештања овог проблема ван ОУН.

„Национални конвент“ (установа која контролише српски парламент како би поштовао евроатлантске интересе) врши притисак на Вучића да објави појединости дијалога који се води са Приштином. Може бити да би објавлјивање садржине преговора додатно извазвало сумње Москве у Вучићеву приврженост међународном праву поводом Космета и додатно га везало за евроатлантске силе? Истину ће показати време.

Некакав „Управлјачки тим“ припрема Нацрт статута ЗСО. Овај „тим“ чине повереници „косовске“ владе, афиловани су у Бриселу још 2016. г. и њихов рад је под супервизијом ОЕБС-а. Тек после две године почели су да раде оно због чега су именовани. А где су ту Срби о чијој „самоуправи“ се ради?

 

 

Извор: Carsa