loading...
Издвајамо Србија

РУСКИ АНАЛИТИЧАР ЛЕОНИД САВИН: Србија да се спреми да врати Косово под своју контролу (ВИДЕО)

У Београду је недавно отворено представништво Евроазијског покрета из Москве чији је председник Александар Дугин. Тим поводом у Србији је боравио шеф администрације Евроазијског покрета Леонид Савин који је дао интервју за продукцију “Снага народа”.

Савин у интервјуу говори о евроазијским перспективама Србије, проблему Косова и Метохије и спремности Русије да помогне нашој земљи као и о геополитићчкој ситуацији у свету.

– Многе у Србији занима паралелизам са Евроазијском економском унијом јер управо тај модел одговара прагматичним интересима српског народа. Са једне стране ту је Европска унија, која је направљена на подрeђивање нових држава на економску експанзију, на прихватање нових чланова који ће испуњавати, притом безусловно, све услове који се постављају од стране Брисела. Али, у суштини  видимо кризу Европске уније, притом не једну већ неколико паралелних криза. Британија излази из уније, друге земље озбиљно разматрају питање изласка из ње или промену положаја који је раније утврђен. Ако посматрамо са те тачке гледишта, ја сматрам да је реална интеграциона алтернатива за Србију управо Евроазијска економска унија. Без обзира што Србија нема заједничке територијалне границе. Јерменија их такође нема  са Руском Федерацијом. У принципу, то је сасвим могуће. Могу се разматрати и неке друге интеграционе уније, например уједињење у Аији-АСЕАН (савез држава југоисточне Азије). И тамо неке земље немају заједничке територијалне границе, налазе се далеко једне од других, али то им никако не смета да функционишу у оквиру истог царинског и пореског простора. Зато мислим да то није проблем. Али Србију и Русију обједињују и многовековне историјске и културне традиције, такође оба наша народа су православна. Управо због тога сматрам да је ту нешто више од економске интеграције. Ми можемо да имамо сарадњу на многим пољима – објаснио је Савин.

Он је рекао да за разлику од запада, Русија жели да Србија очува територијални интегритет и поврати контролу над Косовом и Метохијом.-Питању Косова мора се прићи деликатно, јер постоји озбиљан притисак са запада и на Србију и њене партнере. Са друге стране, сви ми се налазимо у ситуацији када је понекад потребно искористити сваки могући тренутак како би се повратила сопствена геополитичка власт. Пре пет година нико није могао ни да претпостави да ће Крим бити у саставу Русије. Али Украјина, или те силе које су организовале државни удар у њој, је сама крива што је тако поступила. Тако да, ако се таква ситуација догоди и овде у Србији,  на Балкану, сматрам да Београд мора брзо да доноси одлуке како би дефинитивно вратио Косово под своју контролу. Нема потребе говорити о неким преговорима. Сада се много спомињу некакви планови, размена територије. Како је уопште могуће мењати се када је Косово део Србије? То је бесмислено. То би било исто као када би се говорило да ћемо ми да извршимо некакве размене по питању Курилских острва са Јапаном. Курилска острва су део Русије. Ни о каквим преговорима не може ни да се разговара. Исто тако је по питању и Косова и Метохије – каже Дугин.

Савин је, уз Александра Дугина, аутор књиге “Мрежни ратови”, а америчком неоружаном рату против других држава, која је доживела велики успех у Србији и коју можете наручити ОВДЕ. Taкође се у Србији може набавити и Савинову књига “Од шерифа до терористе” коју можете наручити ОВДЕ.

Погледајте целу емисију:

 

Извор: Правда

loading...