Издвајамо Свет

РУСКИ АНАЛИТИЧАР ШОКИРАО ИЗЈАВОМ НА „РТ“: Вучић је већ признао независно Косово само народу не сме да призна

Председник Србије Александар Вучић, приликом обиласка фабрике за прераду меса Срем Шид изјавио је да се залаже за разграничење са Албанцима на Косову и Метохији.

Његове речи су одмах изазвале реаговање светских медија и великих сила, при чему су Немачка и Велика Британија против поделе Косова, док је Амбасада САД у Београду позвала Београд и Приштину да изнесу предлоге. А онда је и из Москве стигло „њет“ у виду Марије Захарове, портпаролке руског Министарства спољних послова која је из Београда продужила за Гучу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После сусрета са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем она је истакла да је руска спољна политика доследна, свиђало се то некоме или не.

– Косово је одавно међународни проблем и не тиче се само Србије. Разматрали смо га и у Савету безбедности УН, постоји Резолуција 1244 коју нико није укидао. Нисам сигурна да постоји земља која је више бранила поштовање те резолуције од Русије. И, наравно, ми смо увек говорили да ћемо подржати договоре који буду добри за Србију – рекла је Захарова и додала да у „Београду то врло добро знају“.

– Ми нећемо прихватити лаж да је Косово одвојено од Србије на основу референдума. Све што ће бити везано за извртање историјског сећања такође неће проћи – истакла је Захарова.

Министар Спољних послова Ивица Дачић неколико сати раније подржао је Вучићев предлог за „разграничењем“ уз образложење да је то и његов став већ десетак година“. Међутим, после сусрета са Захаровом рекао је да је то „нешто што смо ми видели као могућност да се дође до компромиса“.

– Он сам ми је рекао да су мале шансе за то. Шта тај договор подразумева, о томе тек треба да се разговара – рекао је Дачић и обећао да „Србија неће донети ниједну одлуку, а да о томе не обавести стратешке партнере“.

Да подсетимо, Вучић је рекао да се залаже за разграничење и да је „територија за коју се не зна ко је како третира и шта коме припада увек извор потенцијалних сукоба“. Истовремено, он је казао да не може да прича о чему преговара с косовским Албанцима, „јер би тако отворио карте Србије у преговорима“.

– Споразум Београда и Приштине биће свеобухватан пакет који није упрошћен и једноставан као што неки замишљају – најавио је председник Србије.

Још пре Русије, против предлога су иступиле Велика Британија и Немачка.

Немачка амбасада у Приштини саопштила је да та земља није променила став. Амбасадор Кристијан Хелдт недавно је рекао да би подела Косова могла да дестабилизује регион, због чега је Немачка категорички против поделе. И министар за Европу Михаел Рот претходно је упозорио да је „померање граница ризично“.

Амбасада Велике Британије у Приштини наводи да Влада те земље верује да „нормализација односа треба да буде основа за признавање независних и суверених држава унутар актуелних граница“.

Америчка амбасада у Београду поручила је да је време да Београд и Приштина буду флексибилни и да „морају да предложе решење које неће доћи са стране“. У америчкој администрацији наводе да су спремни да се укључе у преговоре и помогну да се дође до договореног споразума како би се отворила јасна перспектива за „евентуално чланство обе земље у ЕУ „.

Светске агенције одмах су реаговале на Вучићев предлог, па је тако Ројтерс навео да је српски председник спреман за „компромис како би се окончао сукоб с Приштином, што је кључан услов да се Србија придружи ЕУ“. Ројтерс наводи да многи политичари и аналитичари у Београду сматрају да би „подела којом се дозвољава Србији да задржи контролу над северним делом Косова у замену за Прешевску долину могла бити прихватљива за обе стране“.

Руске државне агенције пренеле су Вучићеву изјаву без коментара. Изузетак је ТВ Раша тјудеј која је пренела Јевгенија Колоскова са Института међународних односа Државног универзитета у Санкт Петербургу.

– Многи аналитичари сматрају да је Београд преговорима са сепаратистима под притиском ЕУ фактички већ признао Косово. Али он то отворено не може да изјави, јер ризикује да изгуби подршку у јавности – рекао је Колосков.

Из Кине, земље чије право вета уз Руско гарантује Косово ван УН, још није било реаговања. Да подсетимо, амбасадор Ли Манчан недавно је позвао Београд да не жури и подсетио да је Кина чекала 100 година да врати Хонгконг и Макао. Претходно је изјавио да је за Пекинг Косово Србија и да ће тако остати.

 

Извор: Vestionline.com