Издвајамо Русија

РУСКИ ВОЈНИ СТРУЧЊАК ЗАЛЕДИО АМЕРЕ: Направили смо ново ЗАСТРАШУЈУЋЕ ОРУЖЈЕ много боље него што смо очекивали

Фото: Јутјуб

“Још је боље него што смо очекивали“: Врхунски војни стручњак говори о новом високотехнолошком руском арсеналу (ВИДЕО). “Сваки систем оружја који је приказан у вашем програму је заправо јединствен. Ниједан од система нема иностраног конкурента. Главни циљ је стратешко одвраћање.“
Транскрипт:

Сада имамо главног и одговорног уредника часописа “Арсенал Отецхества,“ пензионисаног пуковника, и војног стручњака. Виктора Мураковског, онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Здраво, Викторе Ивановичу.

– Добро јутро.

– Каква је ваша процена о техничким перформансама новог оружја? Шта је јединствено код њих?

– Сваки систем оружја приказан у вашем програму је заправо јединствен. Ниједан од система нема иностраног конкурента. Главни циљ је стратешко одвраћање. Захваљујући новим технологијама, новим техничким решењима, нови системи осигуравају стратешку стабилност у областима стратешког нуклеарног оружја и конвенционалног оружја, без трошења додатних средстава. Тиме ће се обезбедити миран развој Руске Федерације.

Говорећи о хиперсоничном ракетном систему, он је практично завршио фазу борбених испитивања и може се ставити у серијску производњу. Развој осталих система је тренутно у различитим фазама. Балистичка ракета “Сармат“ пролази кроз развојне тестове лета. Биће потребно 18-24 месеци да се заврше тестови и да се систем стави у употребу.

Говорећи о балистичком ракетном систему “Авангард,“ подсећам вас, они су хиперсонични, маневарски и способни да избегну АБМ одбрамбене системе. Они су већ у серијској производњи и стављени су у употреб за неке ракетне системе.

Говорећи о крстарећим ракетама неограниченог домета и новом нуклеарном торпеду који заправо такође има неограничен домет, њихова главна карактеристика је стварање првог компактног нуклеарног погона на свету који омогућава лет и крстарање ових објеката до било које удаљености коју је поставила наша војна команда.

Ови објекти немају никаквих иностраних конкурената. Наглашавам да се све ово радило у оквиру актуелног Државног програма наоружања, и они нису захтевали никаква додатна средства.

– Ове ракете су способне да маневришу при великим брзинама. Можемо ли рећи да их не може пресрести ни један АБМ одбрамбени систем?

– Да, слажем се са вама. Заправо, ниједан противавионски или противракетни систем није ефикасан против хиперсоничних циљева којие могу маневрисати и хоризонтално и вертикално. Сви противракетни системи су ефикасни само против циљева који се крећу дуж балистичких, што значи предвидивих, путања лета. Могу се израчунати…

– Хајде да зађемо дубље у детаље о хиперсоничној ракети “Кинжал.“

– Ако ракета маневрише, они не могу израчунати тачку пресретања.

– Викторе Ивановичу, да ли бисте нам могли детаљно рећи о ракетама “Кинжал“?

– Хиперсоничне балистичке ракете “Кинжал“ су монтиране на борце МиГ-31К, који су такође хиперсонични. У Ахтубинску, ескадрила опремљена овим системима је успешно извршила све тестове у областим техничких услова, способности система и тактичке ангажованости, што значи да се припрема тест лета и њихово коришћење против одређених циљева.

Подсећам вас, ракета је способна да удара и морске и копнене мете. Заправо, стављање ових ракета у службу поништава напоре других земаља за стварање носача авиона и јуришних тимова маринаца који могу угрозити Русију са океана. Мислим, ми, користећи прилично јефтина и асиметрична средства, одговарамо на напоре и развоје у области поморских снага који могу угрозити Руску Федерацију.

Ракета дуж читаве путање лета маневрише вертикално и хоризонтално, и ради на брзини десет пута већој од брзине звука. То такође значи да ниједна противавионска и противракетна одбрана инсталирана на бродовима не може да их неутралише, јер је путања ракете непредвидива за њих.

– Говорећи о ракети “Сармат,“ које су њене предности над њеним претходником? Шта значи “кратко напајање лета“? Зашто их је немогуће пресрести?

– Ракета је дизајнирана да замени совјетску супер тешку ракету Р-36, која је на Западу названа “Сатана.“ За разлику од Р-36, због употребе нових ракетних мотора и нове формуле за гориво, постало је могуће скратити напајање лета када раде први и други фазни мотори. То омогућује неуспех да системи за рано упозорење на ракете страних држава детектују лансирање ракете.

То такође спречава предвиђање мете од стране иностраног противракетног система одбране. Осим тога, ракета “Сармат,“ захваљујући свом новом погонском систему, ефикасна је против циљева који се налазе на другој страни планете, не само преко Северног пола, где су АБМ системи распоређени, већ и преко Јужног пола, који је апсолутно непокривен за било какав ангажман са ракетом “Сармат.“

Узимајући ово у обзир, “Сармат“ може бити опремљена хиперсоничном маневарском јединицом “Авангард,“ а супротстављање таквој ракети, чак и теоретски, не долази у обзир. Никаква инвестиција, никакав развој АБМ система неће помоћи у овом случају.

– Викторе Ивановичу, какви су изгледи за коришћење војних ласерских система “Пересвет“? Против којих циљева се могу користити?

– За све појаве, такви системи распоређени у Стратешким ракетним снагама се могу користити за покривање региона наших интерконтиненталних балистичких ракета. Такви системи омогућавају сузбијање електро-оптичких обавештајних средстава усмерених на наше Стратешке ракетне снаге, као и балистичке бојеве главе различитих враћајућих ракета које користе контрастну слику циља. То значи да можемо знатно повећати преживљавање наших Стратешких ракетних снага и елиминисати могућност њиховог поништавања нуклеарним и конвенционалним средствима у најгорем случају развоја сукоба. Надам се да нећемо морати да користимо такве системе. Барем имамо оваква средства одвраћања који нам омогућавају да одржимо стратешку равнотежу.

 

Извор: Wебтрибуне.рс