Издвајамо Регион

САРИН ОТАЦ НАКОН ПОСЕТЕ ЋЕРЦИ У ЗАТВОРУ: Друге затворенице су у шоку што није пуштена на слободу!

Фото: Фејсбук принтскрин

Сара је боље него што је била пре недељу дана – рекао је Александар Видак, отац 20-годишње Београђанке Саре Видак која је пред Основним судом у Котору оптужена за напад на суткињу Прекршајног суда Јелену Станишић и суђење јој почиње у петак.

Александар је данас преподне, други пут посетио ћерку, јер су члановима породице посете дозвољене само уторком и са њом је провео пола сата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мајци Оливери посета није дозвољена зато што је сведок у поступку и требало би да буде саслушана пред судом последњег дана августа.

– Причали смо сасвим нормално. Храбра је и свесна. Мало се привикла на услове у којима је. Не може да се изолује у ћелији, све је сабијено. Слуша разноразне судбине и приче које моја породица није доживела у две генерације. Али, важно је да је, понављам, храбра и свесна и издржаће – навео је Сарин отац.

Александар Видак је напоменуо да су притворенице из Спужа очекивале да ће суд прихватити њихову понуду за јемство.

– У петак, када је суд одлучивао у кауцији, током шетње, остале жене у Спужу су јој честитале, јер су очекивали да ће бити прихваћено јемство и изаћи на слободу. Чак су јој и правиле фризуру. Сутрадан када су је поново виделе у кругу биле су у шоку – испричао је Александар.

Сара Видак у притвору је већ две недеље. Оптужена је да је 14. августа око поднева у просторијама Суда за прекршаје у Котору напала судију Станишић, те да је судија задобила лаку телесну повреду.

Судија тврди да је Видак физички напала незадовољна епилогом прекршајног поступка против њеног момка Стевана Прпе. Видак и њена породица, међутим, тврде да то није тачно, већ да је судија та која је била непријатна према њој и прва је напала.

Породица и браниоци Саре Видак су которском Основном суду понудили кауцију од 10.000 евра и да девојка преда српски пасош и личну карту, као и путну исправу Канаде, чија је такође држављанка, да би црногорско правосуђење било уверено да ће им током поступка бити доступна.

Суд је међутим, њихову понуду прошле седмице одбио.

ЧЕКА ЈЕ МОНТИРАН ПРОЦЕС

Сару Видак у Црној Гори чека монтиран процес јер су министар правде Црне Горе Зоран Пажин и Судски савет и председница Врховног суда Црне Горе јавно кршили претпоставку невиности и вршили притисак на суд да је притворе и осуде.

– Свесни су какву су грешку направили министар правде и остале државне институције. На правди бога су невину девојку послали у затвор, па је логично очекивати да Сари предстоји монтиран судски процес, у коме она мора да буде осуђена! Сара ће бити осуђена само да би се институције покриле и скинуле одговорност – тврди наш извор из Црне Горе.

Изјава црногорског министра правде, којом је директно прекршио претпоставку невиности осумњичене Саре Видак, може се посматрати и као очигледан притисак на суд и тужилаштво. Сваки говор којим се крши претпоставка невиности, која је загарантована Уставом крше се и људска права сваког окривљеног, у овом случају осумњичене Београђанке.

 

Извор: Курир.рс/Блиц