Издвајамо Свет

ШИПТАРИ ДИВЉАЈУ, ПРИШТИНА У ПАНИЦИ: Трамп овом поруком најавио ЗАОКРЕТ, многи ће бити ИЗНЕНАЂЕНИ

Фото: Јутјуб

Преокрет Београд добио ветар у леђа након изјаве саветника америчког председника о могућности промена граница, а Албанци, с друге стране, признају да их је та порука узнемирила

Србија је коначно добила разумевање Америке и Доналда Трампа за проналажење трајног решења за Косово и Метохију, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На то, како кажу, дефинитивно указује порука саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона да САД не искључују територијалне корекције уколико се о томе договоре Београд и Приштина, што отвара могућност договора о разграничењу.

С друге стране, та порука Трамповог саветника жестоко је наљутила власт у Приштини, те су они чак и запретили сукобима и немирима.

Значајан искорак

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић каже да се најновија порука из Вашингтона о поштовању договора Београда и Приштине поклапа с руским ставом.

– Због губитка подршке, Албанци улазе у политичку кризу и сукобе. Они више нису у позицији да могу све да узму и ништа да не дају – каже он.

Према речима политичког аналитичара Бранка Радуна, амерички искорак у политици према КиМ је врло значајан.

– Коначно уважавање интереса Србије последица је успешне међународне политике српског државног врха. Србија је сада равноправнија у дијалогу с Приштином. Јасно је сада да за САД Косово није затворен случај, дају простор за постизање компромиса, договора о разграничењу – оцењује Радун.

Док позиција Београда јача, Приштина је, како истиче, све слабија:

– Албанци су имали огроман кредит у САД, а сад су изгубили привилегован статус. Први пут се јасно види страх код Албанаца, јер им не иде све како су замислили, што се види и по хаотичности тамошњих лидера Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.

Бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић каже да је промена САД према Србији изузетно повољна, јер значи напуштање политике статуса кво – да је Косово решен случај, и допушта компромис.

Приштина у паници

– Али не треба скакати на прву лопту, већ вешто покушати да од САД извучемо још јачу подршку – сматра он.

И док Србија ових дана добија ветар у леђа, Приштина практично губи тло под ногама. Албанци, наиме, признају да их је узнемирила Болтонова изјава и прете протестима.

Градоначелник јужне Митровице Агим Бахтири је најавио излазак на улице ако косовска влада не блокира иницијативе за промену граница.

– Ако се у Бриселу појави питање промене граница и територијалне размене, Митровица неће мирно седети и посматрати поделу – навео је Бахтири реагујући на поруке Болтона, који није искључио могућност размене територија између Београда и Приштине.

Подсетимо, саветник америчког председника истакао је и да САД неће стајати на путу договору две стране и да не очекује да ће се ико у Европи томе успротивити.

Наставак бриселског дијалога Вучић и Тачи 7. септембра

Председник Србије Александар Вучић састаће се с косовским председником Хашимом Тачијем и високом представницом за спољну политику и безбедност Федериком Могерини 7. септембра у Бриселу.

Из ЕУ поручују да очекују постизање конкретног напретка кад је у питању дијалог о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине. Претходна рунда дијалога одржана је 18. јула.

РЕАКЦИЈЕ:

Александар Вулин министар одбране

Заустављање стварања
„велике Албаније“

– Задовољан сам што је америчка администрација схватила да се решење за Косово не може постићи мешањем и што је разумела да је договор две стране једино одрживо решење. Подржавам идеју разграничења јер је то једини начин да се заустави стварање „велике Албаније“.

Јелена Милић ЦЕАС

Убедити и Немачку

– Изјава Болтона је изузетно значајна. Ако Србија жели америчку подршку за корекцију административне линије и нормализацију односа с КиМ, мора полако да разуме да неће моћи да има у истом тренутку и јаре и паре. Србија шаље добре мале сигнале и сада је важно да гледа да добије и подршку Америке, а и да Америка убеди Немачку.

Владимир Вулетић социолог

Померање с мртве тачке

– Порука из Вашингтона је померање с мртве тачке и у извесном смислу одступање САД од става да је питање КиМ заувек решено 2008. признањем независности, а без уважавања било каквог интереса Србије. То отвара простор за могућ договор о разграничењу. Изјава Болтона даје шансу да се разговори Београда и Приштине окончају међусобним споразумом којим би обе стране признале кориговане границе.

Дејан Милетић Центар за проучавање глобализације

Многи ће бити изненађени
променом политике САД

– Први пут се појављује изјава да границе Косова за САД више нису неотуђиве, односно да их није немогуће променити. Први пут се показује да се у САД чује глас из Србије, разумеју њени интереси и потреба да се направи неки компромис. Промена САД према интересима Србије је евидентна, она ће се наставити и многи ће бити изненађени у ком правцу ће то ићи.

 

 

Извор: Курир