Издвајамо Свет

ШИПТАРИ ТОТАЛНО ПОЛУДЕЛИ ЗБОГ ИЗГЛЕДА НОВЕ ШВАЈЦАРСКЕ НОВЧАНИЦЕ: Српска три прста на 200 франака их вређају!

Фото: Јутјуб CH News

Швајцарска банка издаје нову новчаницу од 200 франака на којој је као мотив приказан традиционални српски поздрав. Албанска и бошњачка удружења у Швајцарској протестују, кажу да их „спорна“ новчаница вређа и траже да се она повуче

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Од данас свако ко отвори текући рачун, добиће и…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шиптарска и бошњачка удружења у Швајцарској жестоко су се побунила зато што је Централна банка ове земље издала нову новчаницу од 200 франака на којој су као мотив приказана три прста, традиционални српски поздрав!

Најновија банкнота треба да се појави у оптицају 22. августа, а Шиптари и Бошњаци у Швајцарској на све начине покушавају да зауставе њено пуштање у промет, уз објашњење да их српски мотиви на новчаници дубоко вређају. Због њиховог протеста морала је да се огласи и Централна банка Швајцарске, која је образложила да три прста означавају три геометријске осе, а не српски традиционални поздрав.

ДОДИК ЗАПРЕТИО: Сваки покушај да макар и један полицајац ФБиХ уђе у Српску биће спречен силом

Прете бојкотом

Швајцарски медији пишу да су на нову новчаницу од 200 евра најжешће реаговали Албанци, који ово сматрају неком врстом освете за то што су фудбалери Гранит Џака и Ђердан Шаћири, играјући на Светском првенству у швајцарском дресу, промовисали шиптарске симболе.

– Удружења Албанаца у Швајцарској побунила су се зато што је Централна банка издала новчаницу на којој су приказана три прста, која недвосмислено подсећају на традиционални српски поздрав. Кажу да је то „српска новчаница“, траже да се не пушта у оптицај и прете да ће је бојкотовати ако ипак буде издата. Њима су се придружиле и неке локалне бошњачке организације. Они сматрају да им се држава Швајцарска на тај начин свети зато што су фудбалери албанског порекла на Светском првенству понизили државу за коју играју, показујући рукама симбол двоглавог орла на утакмици против Србије. На крају је морала да реагује и Централна банка, која је објаснила да та три прста представљају три геометријске осе, а не српски поздрав, али Албанци сматрају да је то само слаб изговор за добро смишљену провокацију – пишу швајцарски медији.

Београд преко ноћи добио Булевар ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА! (ФОТО)

Александар Чотрић, народни посланик и функционер Српског покрета обнове (СПО), странке која је прва на својим митинзима користила поздрав са три прста, објаснио је за Информер коју симболику он носи.

– Овај поздрав носи православну симболику Оца, Сина и Светог духа али представља и три највећа и најчувенија Србина, Светог Саву, Петра Петровића Његоша и Карађорђа. Самим тим, он је јако брзо постао заштитни знак српства. А то што Албанцима и Бошњацима три прста сметају и на новчаници од 200 франака, јесте чиста патологија. Њима се очигледно свуда привиђају Срби и угрожава их све што асоцира на српство – каже Чотрић.

МОЛИТВА СПАСА У СВАКОЈ НЕПРИЛИЦИ: Од ових речи и демони дрхте! (ВИДЕО)

Патолошка мржња

Новинар и бивши главни уредник „Вечерњих Новости“ Ратко Дмитровић сматра да је швајцарска новчаница са „три прста“ која подсећа на српски поздрав само тражење разлога да се негодује против Србије и свега онога што се везује или подсећа на њу и њен народ.
– Ово само изгледа као протест са дневно-политичким предзнаком, а суштински је подсвесна реакција која долази из дубоких слојева мржње ових народа према Србима. То објашњава и њих саме и оно што су Србима радили и раде последњих 150 година – поручио је Дмитровић.

Коментари бесних Шиптара и Бошњака

„Очекујем оштру реакцију министарства спољних послова БиХ, где Швајцарска треба да објасни свој поступак детаљно. Франке купују и други народи, а доминирају СРПСКА ТРИ ПРСТА. И овај координатни систем ми је сумњив. Како баш пред изборе у БиХ избацују овако провокативну новчаницу?“
Орао4Евер
„О, баш је добро ово објашњење за геометријске осе, а како би било да то објасне причом о тропрсташима из комшилука“
Глориа Далмата
„Реакције Бошњака и Албанаца у Швицарској и њихове ратне трауме само дају мали увид колика су била четничка звјерства. Нова генерација четника би хтјела да се то једноставно или заборави или да се покажу Бошњаци и Албанци – који су ето глупи, затуцани и као такви заслужују геноцид.“
ЕрикБерне

Погледајте како изгледа нова новчаница од 200 франака

 

Извор: Е. И. / Информер / Србија јавља