Издвајамо Србија

СКАНДАЛОЗАН ЗАХТЕВ НАТО-а! Траже да Србија пошаље војнике у мисију на…

Челници НАТО пакта планирају да од Србије затраже да пошаље своје војнике на Косово и Метохију у оквиру мисије Кфор!

Шефови западне војне алијансе, тврде упућени, договорили су се током самита у Бриселу 11. јула да се после Црне Горе и Македоније појача притисак на Београд како би се увукао у савез. Конкретан доказ за то, додају, јесте текст Бриселске декларације у којој се директно наводи да НАТО наставља „операцију“ на Косову и да Западни Балкан представља приоритет.То у преводу значи да ће НАТО од Србије, оног тренутка ако попусти под притиском и постане чланица, тражити да своју војску шаље у Кфор! Коментаришући ове наводе, стручњак за геополитичке односе и шеф Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић каже да Србија неће имати много избора уколико попусти под притиском и уђе у НАТО пакт.

– Уколико бисмо ушли западни војни савез, исто као и Црна Гора, и ми бисмо морали да шаљемо своје војнике у Кфор на Косово. НАТО пакт је око тог питање врло експлицитан! Ништа мање јасан није ни када је реч о слању војника на границе Русије. Сада, колико би то било у нашем интересу и какво би то понижење било, нека свако види како хоће – истиче Пророковић.

Политиколог Александар Павић оцењује да није новост да НАТО појачава притисак на Србију.– НАТО јастребови сматрају да посао у региону неће бити готов док Србија не буде усисана у савез, својевољно или чак против воље народа, као што је учињено у Црној Гори. Наравно, уколико бисмо ушли у садашњи НАТО, очекивала би нас свакаква понижења и нови уступци и доказивања – наглашава Павић, који ипак тврди да НАТО није признао Косово као државу.

НАТО у декларацији помиње „Косово“, а не „Републику Косово“, што је „званични“ назив лажне државе. То је иста терминологија која се користи у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, коју би огромна већина чланица НАТО да укине – примећује Павић.

Извор: Srbijadanas.com