Издвајамо Србија

СТУПАР ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Вучић је као и Тачи амерички човек а не немачки, СВАШТА НАС ОЧЕКУЈЕ

Новинар Слободан Ступар оценио је у Новом дану да је “много гадно” док велике силе причају шта ће бити с нама. “Кад велики престану да се баве нама, можете дубоко да дишете. Ми смо и даље кризно подручје, овде може да се деси свашта, а може и ништа”, каже он, додајући да сматра да много зависи од нас.

Говорећи о данашњој штампи која пише о разговору Путина и Меркел, Ступар је рекао да су насловне стране прављене синоћ из једног истог центра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Данас се наслонио на изјаву Меркел након разговора са Трампом, а остали фурају причу која се диктира онако како треба”, каже Ступар.

Говорећи о проблему Косова, сматра да “Косово технички треба да се заврши”.

“Кључно је питање шта ће бити са Вучићем и Тачијем. Косово је завршено још у рату 1999. године, Србије нема доле, ово што се сад преговара је на Вучићеву молбу да му се нешто да, да би то лакше прогутао српски народ. Разговори се воде у пуној тајности, ми већ шест и по година не знамо о чему се преговара. Иде се с једне теме на другу, јер неко диктира, не зна се ко, неко диктира шта ће бити на менију медија”, сматра Ступар.

Говорећи о утицају Немачке, каже да је Немачка далеко слабија него пре годину и по дана.

“Меркел је далеко слабија. Примећује се последњих годину и по дана да је амерички фактор овде пресудан, од Хојт Јиа на овамо, све време се говори шта Американци кажу о Косову. Вучић је амерички човек, није немачки, Тачи је амерички човек, није немачки, овај простор је амерички, а не немачки”, каже гост Н1.

Сматра да “док год велики причају шта ће бити са нама, то је много гадно”.

“Кад велики престану да се баве нама, можете дубоко да дишете. Ми смо и даље кризно подручје, овде може да се деси свашта, а може и ништа”, каже он, додајући да сматра да много зависи од нас.

Истиче да зависи и од лидера кога народ изабере и додаје да је “овај лидер поприлично стар, јер је шест година на власти”.

“Ово је процес који би, по жељи Вучића и Тачија могао да буде трајан, јер га они разумеју као посао који њих одржава у животу”, каже он.

Додаје да сваки владар, када дође на чело државе, ради на томе да више никад не буде нико и ништа, односно да никад не сиђе са власти.

Говорећи о политици и утицају САД, каже да је данас тешко рећи шта је америчка политика.

“Имате председника који твитује и бави се неким глобалним питањима и имате Стејт департмент, који је пре свега Трамп “разбио као дете звечку”. Унутар Стејт департмента имате око 15 до 20 одсто неких професионалаца, остало су све нове гарнитуре, тешко се сналазе. Поприлично је нејасан амерички став, према многим стварима, а Балкан је периферија перфиерије. Имају своју војску овде на 250 км од Београда, свој војни камп, добро наоружан, на тај начин су показали да су газде на ово простору”, каже он.

“Агенција за борбу против корупције – чиста фатаморгана, фикција”

Говорећи о стању у здравству, каже “не дао Вам Бог да идете у болницу”.

“Финансијски здравство никад лошије није стајало. Одлазе људи из здравства, не само одавде, него и из региона, ако се настави овако, неће имати ко да нас оперише, да нас негује”, сматра он.

Говорећи о томе како лекари коментаришу ову ситуацију, Ступар каже да људи који су постављени на челна места нису саговорници на ту тему.

“Ако кажу да није у реду биће смењени. Они могу да кажу да је добро, али да може бити боље”, каже он.

Коментаришући имовинске карте политичара, Ступар каже да је Агенција за борбу против корупције чиста “фатаморгана, фикција”, као и да је “Србија огрезла у корупцији”.

Осврћући се на најављене протесте просветара, као и на уопштено стање у школству, Ступар каже да “ако не водите рачуна о деци, нисте добар политичар”.

“Ако не разумете да ће за 15, 20 година овде бити људи који ће само наслов моћи да прочитају, да ће кајрон морати спорије да иде… Ми ћемо бити готово неписмена нација у оном најелементарнијем смислу, а то је крај онда… Шта ће вам држава, шта ће вам граничне линије, кад неће имати ко да вам живи више овде”, сматра новинар Слободан Ступар.

Погледајте цело гостовање у Новом дану:

 

Извор: Н1