Издвајамо Православље

СУТРА ПОЧИЊЕ ГОСПОЈИНСКИ ПОСТ И СЛАВИМО ЧАК 7 СВЕТИТЕЉА: Ујутру обавезно урадите ОВУ СТВАР и сачувајте се од зла!

Госпојински пост увек почиње 14. августа, на дан Светих мученика Макавеја, а претходи великом хришћанском празнику Успењу пресвете Богородице, познатијем као Велика Госпојина, који се прославља 28. августа и познат је као празник мајки и деце, када жене обавезно треба да се причесте.

Пост траје 14 дана, пости се на води и уљу, изузев празника Преображења Господњег 19. августа, када је дозвољено јести рибу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што чак ни многи верници не знају јесте да је Госпојински пост строжији од Божићног и Апостолског, па православни хришћани због великог поштовања према Пресветој Богородици овај пост посте као и Велики Васкршњи пост.

Према народном веровању, сви обичаји на сутрашњи дан везују се за воду и босиљак за који се верује да је божја биљка. Зато обичаји налажу да се на тај дан у јело стави мало ове биљке и послужи укућанима, како би вас Пресвета Богородица заштитила од зла.

Госпојински пост се први пут спомиње у списима Теодора Студита 826 године, а коначно је утврђен на Цариградском сабору 1166, у време Патријарха Луке Хрисоверга и цара Манојла И Комнина.

Треба имати у виду и да пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од јела животињског порекла. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Телесни пост је само неопходно помоћно средство за успешну духовну борбу против страсти, које се распирују кроз телесне жеље. Стварни пост који обухвата и телесни и духовни аспекат, приводи човека смирењу. Ослобађање духа и тела од погрешних мисли и дела уз молитве представља суштину хришћанског поста.

Сутра је у календару српске православне цркве заиста необичан дан. Наиме, црква и верници се не сећају једног, већ чак седам светитеља – сутра је дан седам мученика, браће Макавеји.

Свети мученици Макавеји су старозаветни светитељи и мученици из 2. века пре нове ере. Њихов живот описан је у Књигама Макавејским, који су саставни део Светог писма.

Браћа Авим, Антонин, Гурије, Елеазар, Евсевон, Адим и Маркел, њихова мајка Соломона, и њихов учитељ Елеазар пострадали су мученички 166. пре нове ере од стране императора Антиоха XИ Епифана који је покушао да у Јерусалиму уведе паганске обичаје. Он је у Јерусалимски храм поставио кип грчког паганског бога Зевса, и присиљавао Јевреје да се њему поклоне.

Свештеник Елеазар, који је био посвећен Мојсијевом закону и један од Седамдесет и два преводилаца Светог писма са јеврејског на грчки, први је одбио да се поклони паганском божанству и због тога убијен у мукама. Исту храброст показали су и његови ученици, седморо браће Макавеја и њихова мати Соломона. Због тога су осуђени, мучени и убијени средином 2. века пре нове ере.

Мошти мученика Макавеја данас се чувају у базилици Светог Андреја у Келну у Немачкој.

 

Извор: Курир.рс / Дневно.рс