Издвајамо Србија

СВЕ ЈЕ НА ДОБОШУ: Ево како и где у Србији да купите кућу од 100 квадрата за 5.000 евра

Фото: Јутјуб принтскрин Kakve su ti misli takav ti je zivot

Да би наплатили своја потраживања од грађана и фирми, банке и извршитељи нуде некретнине за багателу, а често се непокретности задужених продају за трећину своје вредности.

Од банатске куће од 100 квадрата у Новом Милошеву за само 4.800 евра, до салаша у Ченеју, луксузно опремљеног и са базеном, који банка кроз активирање хипотеке нуди на продају за 560.000 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је само делић некретнина које се нуде купцима јер њихови власници не могу да подмире своје дугове. Тада на сцену ступају банкари, извршитељи, лизинг куће и стечајни управници, који имовину задужених оглашавају на интернет огласнику добос.рс.

У првој понуди почетна цена је 70 одсто од процењене вредности, али се често некретнине не продају у првом кругу, а сваки следећи носи нижу цену. Тако се дешава да квадрати нађу купца за једва трећину своје вредности.

Квадрат тако може да се купи и за мање од 50 евра, колико је у селима, до 1.000 евра у срцу Београда. Тренутно се на овом порталу оглашава продаја укупно 1.800 некретнина, од чега је 603 стамбених, 196 пословних некретнина, а 204 огласа је за продају земљишта. Разлику у броју непокретности чине стамбено-полосвни објекти и објекти за које није утврђена делатност.

Највећи број некретнина које се продају налази се у Београду (162), Новом Саду (47) и Суботици (34). Понуђене непокретности углавном новог купца траже на јавним продајама, које се спроводе у судском и управном поступку. Међутим, у неким случајевима постоје и могућности непосредних погодби, као посебног метода продаје.

Понуда стамбеног и пословног простора је шаролика, а међу продавцима је, чини се, највише – банака. Тако се пословни квадрати у центру Београда могу пронаћи по процењеној вредности од 1.500 евра (а почетна цена креће од 70 одсто, односно од 1.050 евра), док се у мањим местима цела кућа са окућницом може купити за симболичан новац.

Тако банка, на име активиране хипотеке због неплаћеног дуга, продаје кућу од 136 квадрата у Сомбору, по почетној цени од 16.800 евра. Из овога произлази да квадрат куће у урбаном делу овог војвођанског града кошта свега 123, 5 евра! У истом овом граду друга банка продаје „помоћни објекат“ од 13 квадрата за 288 евра, што је тек 30 одсто од процење вредности…

Породична кућа у Трстенику са 12 ари плаца нуди се по почетној цени 5.109 евра. Банка је огласила и кућу од 101 квадрата у Новом Милошеву уз две помоћне зграде, од 52 и 17 квадрата – за 4.833 евра.

У пакету је и плац од два ара и њива од осам ари. У Нишу јавно надметање креће од свега 30 одсто вредности, односно 53.638 евра. Квадрат је тако 120 евра.

 

Извор: Новости/И.Н.