Издвајамо Србија

ТАЧИ ИМА НОВИ ПЛАН: Делови јужне Србије да се припоје “Косову”, а заузврат…

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Приштина — Поновно исцртавање граница, чиме би делови Србије с већинским албанским становништвом били део Косова, могло би да оконча тензије између Београда и Приштине

То је изјавио косовски председник Хашим Тачи и додао да би то могло да омогући напредак ка чланству у ЕУ.

Loading...

Он је у интервјуу за агенцију Ројтерс рекао да ће свој план представити председнику Србије Александру Вучићу када се у септембру састану у Бриселу у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ.

“Сада је дефинитивно тренутак да се коригује граница између Косова и Србије, која је дуга око 400 километара. То ће помоћи да се избегну међуетнички проблеми и да се створи нека врста аутономне регије, као што је Република Српска”, рекао је Тачи.

Британска агенција напомиње да Тачи није рекао шта би Србија могла да добије у замену за одустајање од дела своје територије – на којој, како наводи Ројтерс, живи око 55.000 етничких Албанаца – и додаје да је Тачи одбацио било какву могућност поделе Косова по етничкој линији.

“Кориговањем граница ће се дефинитивно избећи подела Косова, размена територија, нове кризе или проблеми, а чак и могући нови рат”, навео је Тачи.

Ројтерс наводи да поједини српски медији и политичари предлажу прекрајање граница које подразумева да део северног Косова, настањен претежно Србима, буде у саставу Србије, а заузврат да се, делови јужне Србије, са албанском већином, дају Косову.

Агенција објашњава да око 100.000 Срба живи на Косову, а половина од њих живи северно од реке Ибар у местима у којима чине већинско становништво. Остатак живи јужно од те реке у подручјима у којима су Албанци већина.

Већина Срба који живе на Косову не признају привремене институције у Приштини и и даље сматрају Београд својим главним градом, додаје се у тексту.

Председник Србије Александар Вучић је прошле недеље рекао да је спреман на компромис о разграничењу са Косовом, мада, како напомиње Ројтерс, посматрачи сматрају да су позиције Београда и Приштине и даље јако удаљене.

Агенција, такође, наводи да већина Срба Косово сматра колевком своје нације и православне, хришћанске вере.

Западне земље, напомиње агенција, не гледају благонаклоно на кориговање граница на Балкану, јер, како наводи Ројтерс, сматрају да би то могло да буде дестабилизујуће по регион.

Међутим, Тачи је рекао да је уверен да ће западне земље подржати било који споразум који потпишу он и Вучић, а за који верује да ће бити постигнут до фебруара 2019. године.

“Уколико се стране договоре у процесу дијалога и постигну неки споразум, ЕУ и Сједињене Државе ће подржати било који договор о корекцији границе”, изјавио је Тачи.

 

Извор: Тањуг

Loading...
loading...
loading...