Издвајамо Русија

ТО САМО РУСИ МОГУ ДА НАПРАВЕ: Руски „летећи радар” А-100 постао НЕВИДЉИВ

Главна предност перспективног авиона за радарско откривање и команду (ДРЛОиУ) А-100 „Премијер” је његова невидљивост на радарима. Први летећи прототип овог система на бази најновије модификације авиона Ил-76 налази се у фази тестирања.

„Једна од основних предности система је његова невидљивост на радарима. За А-100 су направљене и усавршене специфичне технологије производње противрадарских додатака великих размера који му омогућавају ову особину”, пише „Интерфакс”, позивајући се на обавештени извор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Карактеристике „Премијера”се налазе под велом тајне, али је познато да су његови основни борбени параметри (домет откривања ваздушних и морских циљева, број објеката које истовремено може да прати, брзина обраде информација и издавања података о циљевима средствима за гађање) значајно унапређени у поређењу са претходним моделом А-50.

„А-100 може да наводи на циљеве у читавом дијапазону брзина и висина под условима јаких сметњи. Ниједан други систем на свету не поседује такве могућности”, рекао је саговорник агенције.

Први лет лабораторије на бази авиона Ил-76 са апаратуром „Премијера” реализован је у новембру 2017. године са аеродрома авијационог научнотехничког центра „Беријев” у Таганрогу, где се производе и сервисирају сви руски „летећи радари”. Што се тиче спољашњег изгледа, нови систем се од А-50 разликује по већем пречнику горњег противрадарског додатка (због чега је систем прозван „авион-печурка”) и по додатним антенама изнад кабине пилота и у репном делу авиона.

Електронска опрема за А-100 (укључујући радар са два дијапазона са фазираним антенским решеткама) пројектована је у концерну „Вега”. Захваљујући специфичном систему антена радар може брзо да повећава домет посматрања у жељеном правцу. „Премијер” може да детектује ловце на растојању од 600 километара, а бродове на 400 километара.

Прва тестирања новог „летећег радара” за Ваздушно-космичке снаге Русије прошла су успешно, саопштило је Министарство одбране Русије. Сви системи су функционисали регуларно.

 

 

Извор: rs.rbth.com