Издвајамо Свет

ТРАМП УЗДРМАО САД: Ударио на Ротшилде, ставља под контролу најмоћнију банку на свету

Фото: Јутјуб

Председник Трамп је обећао да ће вратити контролу над Федералним резеравама од породице Ротшилд, ослобађајући их од штетних прописа који деценијама уназађују Америку.

Трамп каже да је Федералним резервама предуго било дозвољно да изазивају повећање каматних стопа, креирају огромне дугове и успоравају раст економије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цнбц.цом извештава: Одбор гувернера Федералних резерви мора имати седам чланова. Он има три. Двојица од тренутних гувернера су на ту позицију постављени од стране председника Трампа.

Још два су предложена од стране председника и чекају потврду Сената. Након што ова двојица дођу у одбор ФЕД-а, председник ће онда предложити још двојицу. У суштини, могуће да шест, од седам чланова Одбора, на то место буде постављено од стране Трампа.

Савезни комитет за отворено тржиште има 12 чланова и поставља монетану политику нације. Седам од њих 12 су чланови Одбора гувернера. Додатних пет су председници окружних банака Федералних резерви.

Осим шефа ФЕД банке у Њујорку, који је именован од стране председника, остала четири могу да преузму своје позиције као председници окружних банака само ако одбор у Вашингтону пристане на њихово запошљавање. Један од њих, председник ФЕД банке у Минеаполису, Нил Кашкари, већ се залагао за даље повећање каматних стопа.

Након усвајања Додд Франк закона у јулу 2010. године, ФЕД су добиле огромну моћ да регулишу банкарску индустрију. Брзо су почели да намећу низ нових правила. ФЕД су успоставиле систем који би казнио банке које не поштују њихова нова правила.

Ова правила укључују постављање ограничења у погледу тога колико би појединачна банка могла бити велика; колико новца су банке морале да уложе у федералне фондове и обвезнице, као проценат њхове имовине; који зајмови су били пожељни а који не; где су банке могле да добију своја средстава, и много, много више, укључујући и то колико би банка могла да плати своје инвеститоре у дивидендама.

Ова правила су значајно успорила улагања банака у економију (Волкер правило) и имала су штетан утицај на зајмове банака на стамбеним тржиштима (и друге агенције су имале утицај овде).

Дакле, од свих владиних агенција, ФЕД су можда најрестриктивније. Председник је већ кренуо на кориговање ових неумерености тако што је поставио новог гувернера ФЕД-а (Рендал Куарлес) да регулише банкарску индустрију.

У другом тромесечју 2018. године, раст несезонски прилагођене новчане понуде (М2) је био нула, новчана понуда уопште није расла. То је због тога што ФЕД смањује своје билансно стање у потпуности, за 50 милијарди долара месечно. Поред тога, ФЕД је повећао каматне стопе седам пута од Q4 2015. године. Претпоставља се да ће уследити још пет повећања каматне стопе.

Ово је најзатегнутија монетарна политика још откако је Пол Вокер предводио институцију средном 1980-их година. Подсетићемо се да је његова политика довела до рецесије. Тренута монетарна политика ФЕД-а је у директној супротности са економским циљевима председника.

Штавише, Трезор процењуе да ће платити 415 милијарди долара камате на федерални дуг у овој фискалној години. Боља процена би могла бити 450 милијарди долара ако стопе наставе да расту. Постоји много мостова и тунела и послова који се могу створити овим новцем.

Затим, ту је инфлација. Вероватно ће се повећати ако ФЕД олакша своју политику. Ако се то догоди, плаћање федералног дуга постаје лакше. Оно што је мање пожељно је то да веће каматне стопе смањују вредност некретнина. Ниже стопе које стимулишу инфлацију повећавају вредности некретнина.

Председник може и преузеће контролу над ФЕД-ом. Можемо се подсетити да када је написан закон о креирању Федералних резерви, секретар Трезора је означен и као шеф Федералних резерви. Вратиће се то доба. ФЕД ће се ускоро политизовати.

 

Извор: Wебтрибуне.рс