Издвајамо Регион

УСТАШКО ЛУДИЛО: Хрвати срушили прогнаним Србима куће, па сад траже да им плате 750.000 ЕВРА ЗА РУШЕЊЕ!

Страхује се да је Госпић само почетак ове „комуналне акције“ и да ће и остали градови у Хрватској ускоро почети да шаљу Србима решења о рушењу кућа на њихов рачун

Неоусташки режим у Хрватској захтева од Срба прогнаних из Госпића да плате чак 750.000 евра за рушење сопствених кућа на подручју овог града!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Локална власт у Госпићу одредила је да рушење кућа и уклањане шута по једном објекту кошта 2.500 евра, а планирају да са земљом сравне најмање 300 српских домова, и то само у граду, не рачунајући околна села. У послератним решењима о рушењу, које је већ добило око 150 Срба, наводи се да новац мора да се исплати одмах, и то без права на жалбу! Страхује се да је Госпић само почетак ове „комуналне акције“ и да ће и остали градови у Хрватској ускоро почети да шаљу Србима решења о рушењу кућа на њихов рачун.

Претње не престају

Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, каже да се ово мора хитно зауставити.

– Србија треба да тражи обустављање уклањања рушевина опљачканих, запаљених и минираних српских кућа у Госпићу о трошку њихових власника који сада живе у Србији или у неким другим државама. Некадашњи становници Госпића сматрају да је пре уклањања рушевина потребно наћи решење у виду обнове или правичне новчане накнаде. Ипак, велики број прогнаних Срба већ је добио извршно решење, а страхује се да ће се то радити и у другим хрватским општинама и градовима. У решењима стоји јасна претња да ће, ако то сами не учине, градска власт Госпића ангажовати треће лице да уклони рушевине о трошку власника! – упозорава Линта.

Према његовим речима, Срби који су под бруталним притисцима и претњама напустили своје домове врло тешко доживљавају нове претње и дискриминацију.

– Уклањање рушевина хоће да наплате исте оне снаге које су у суштини опљачкале, запалиле и минирале српске куће током 1991. године и касније. Овај неправедни и неморални поступак власти Госпића за прогнане Србе јесте јако понижавајући. Више од 150 некадашњих становника тог града потписало је петицију којом се од Ивице Дачића тражи да њихов проблем покуша да реши у дијалогу са хрватским властима – подвлачи Линта.

Бестидност без граница

Лидер покрета „Заветници“ Стефан Стаменковски подсећа да је у масакру у Госпићу 1991. убијено најмање 123 људи српске националности, међу којима је било чак 348 жена.

– У том граду скоро да више и нема Срба. Остао је само подземни град у коме лежи више од 40.000 невиних жртава покоља у злочиначкој НДХ. Хрватску убрзано напуштају и њени грађани Хрвати, али она и даље спроводи лов на Србе… – каже Стаменковски.

 

 

Извор: Информер/srbijadanas.com