Издвајамо Србија

ВАШИНГТОН ТРАЖИ ЗАШТИТУ ЗА СРБЕ И СПЦ: САД зауздава Приштину у дијалогу са Београдом

Охрабрују нове поруке Запада јер суштинско унапређење положаја и права и српског народа и наше цркве морају бити елементи будућег решења, поручује Марко Ђурић

После најаве Вашингтона да Београд и Приштина имају одрешене руке да се договоре о решењу које осигурава мир и стабилност на Балкану, Сједињене Америчке Државе упозориле су Албанце да будући споразум мора да обезбеди сигурност посебно за косовске Србе и Српску православну цркву. Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави напомиње да је реч о нарочито осетљивим групама на Косову, што за званичнике Србије представља охрабрујућу промену досадашњег става Запада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Делави је рекао да је уверен да суштина споразума између Београда и Приштине мора да дође од самих страна, да тај споразум мора да буде применљив, трајан и да доприноси стабилности у региону.

– У последњих неколико недеља било је реторике која није од помоћи, укључујући претње и врсту говора које смо чули у лошим старим данима комунизма. Ово мора да престане. Такве изјаве подривају шансе за решење и подижу тензије. Насиље и претње насиљем су неприхватљиве – изјавио је амерички амбасадор у видео-поруци из Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић за Курир каже да је охрабрујуће чути да се Срби и СПЦ на КиМ стављају у фокус.

– Свакако охрабрује промена досадашњег става појединих западних држава да Србија мора да прихвати реалност на терену, односно пристане на то да српски народ и СПЦ наставе да тамо опстају у готово немогућим условима. Суштинско унапређење положаја и права и српског народа и наше цркве на КиМ морају бити елементи будућег решења. Међутим, још смо далеко од компромиса – каже Ђурић.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић оцењује за наш лист да Америка нема ништа против јачања механизама заштите српске заједнице и СПЦ.

– Неко ће рећи Ахтисари плус, неко ЗСО плус, чак може и даље да се иде, а то је вештина преговарања.

Порука Вашингтона је заправо позив да се креативно преговара, да се изађе из ове блокаде формирања ЗСО, јер је неостварива Република Српска на целој територији Косова, њима посебно због безбедносне нервозе коју је изазвала идеја о разграничењу. Вашингтону је сасвим прихватљив посебан статус за СПЦ, онако како је дефинисано Ахтисаријевим планом, а и то се, као и све у преговорима, може надоградити – објашњава Јањић.

 

Извор: И. К./Курир