loading...
Издвајамо Србија

ВЕСЕЉИ: Поделе Косова неће бити, ово је мој план за “Нову Митровицу” (ВИДЕО)

Кадри Весељи (Фото: Јутјуб)

Тема дијалога Косово – Србија последњих дана изазвала жестоку дебату, након разних извештаја и изјава о могућности поделе Косова и размени територија.

Највећа забринутост је зато што ће Србија покушати да границу постави на реци Ибар. Али та теорија изгледа да не постоји за Кадрија Весељија. Како је лидер ПДК-а рекао за РТК, он је израдио план за велике инвестиције у Митровици, који ће се протезати на обе стране реке Ибар, преноси КоССев.

Телевизија РТК је дошла у посед пројекта под називом “Нова Митровица“, а извори кажу да га је пре неколико месеци смислио управо Кадри Весељи. Тај план предвиђа комплетно реновирање стадиона “Адем Јашари”, проширење његовог паркинг простора, изградњу аква-парка који ће окруживати ову област, као и изградњу колективних стамбених објеката око вештачког језера.

Али најамбициознији део плана који је осмислио Весељи прелази преко реке Ибар, што може изазвати реакције из Србије. У селима Суви До, Гушавце и Винарце, у близини реке Ибар, али и у њиховој дубини, очекује се да ће се градити стамбене зграде у високоградњи – од три до седам спратова.

Такође, у овој области очекује се изградња школа, спортских терена и медицинских центара. Пројекат такође предвиђа уређење корита реке Ибар, пешачког и бициклистичког простора.

С једне стране, овај пројекат се протеже од Митровице до Бошњачке Махале и Звечана, а са друге стране наставља се на Зупче и Кошутово. Да би се тај план реализовао, цела област би требало да буде проглашена за високу грађевинску зону.

Пројекат ће представити Демократска странка Косова у Скупштини општине Митровица. У четвртак је Весељи посетио стадион “Адем Јашари” у Митровици, где је и представио пројекат за комплетно реновирање.

Весељи је поновио свој став да неће бити поделе Косова.

Ekskluzive: Projekti i Kadri Veselit për “Mitrovicën e re”

Ekskluzive: Projekti i Kadri Veselit për “Mitrovicën e re”Tema e Dialogut Kosovë-Serbi, ditëve të fundit, ka prodhuar një debat të nxehtë në opinion, pas raportimeve dhe deklarimeve të ndryshme për mundësinë e ndarjes së Kosovës dhe shkëmbimin e territoreve. Shqetësimi më i madh është ai që Serbia do të tentojë që kufirin ta vendosë në Lumin Ibër. Por, këto teori duket se nuk ekzistojnë për Kadri Veselin. Lideri i PDK-së, siç mëson RTK, ka ideuar një plan për investime të mëdha në Mitrovicë – të cilat do të shtrihen në të dyja anët e Lumit Ibër. Televizioni ka siguruar një projekt, i cili quhet “Mitrovica e Re”, dhe që burimet thonë se është i menduar muaj më parë nga Kadri Veseli. Ky plan parasheh renovimin e tërësishëm të Stadiumit “Adem Jashari”, zgjerimin e parkingut të tij, ndërtimin e një Aqua-Parku përreth kësaj hapësire, si dhe ndërtimin e objekteve kolektive të banimit përreth Liqenit Artificial. Por, pjesa më ambicioze e këtij plani të ideuar nga Veseli – kalon përtej Lumit Ibër, i cili mund të nxisë reagime nga Serbia. Në fshatrat Suhodoll, Gushavc dhe Vinarc, përskaj Lumit Ibër, por edhe në thellësi të tyre, parashihet të ndërtohen objekte të larta banimi, nga 3 deri në 7 kate. Gjithashtu, në këtë hapësirë, pritet të ndërtohen edhe shkolla, terren sportive dhe qendra mjekësore. Projekti parasheh edhe rregullimin e shtratit të Lumit Ibër dhe hapësirës për këmbësorë dhe biçikleta. Në njërën anë, ky projekt shtrihet nga Mitrovica – te Mëhalla e Boshnjakëve e Zveçan, dhe në anën tjetër vazhdon deri në Zupç e Koshtovë. Në mënyrë që ky plan të realizohet, e gjithë zona duhet të shpallet Zonë për Ndërtim të Lartë. Ky projekt do të prezantohet nga Partia Demokratike e Kosovës në Kuvendin Komunal të Mitrovicës. Te enjten, Veseli ka vizituar Stadiumin “Adem Jashari” në Mitrovicë, ku edhe ka prezantuar projektin për renovimin e tërësishëm të tij. Veseli përsëriti qëndrimin e tij se nuk do të ketë ndarje të Kosovës.Autor: Besart Galica

Posted by RTK on Saturday, August 11, 2018

 

Извор: Коссев

loading...