Издвајамо Србија

ВОЗАЧИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Овај прекршај сигурно правите сваки дан а КАЗНА није мала!

Многи возачи, неки из незнања, други због бахатог понашања, возе крајњом левом траком на ауто-путу која служи само за претицање. Свађе, псовке, аблендовање, улажење у “реп” аутомобила постали су свакодневница јер оне који поштују ово правило нервирају они који то не раде. Због тога сви који се не придржавају овог саобраћајног прописа морају да знају да је казна за такву вожњу 5.000 динара.

Многи возачи мисле да не морају да изађу из крајње леве траке ако возе максималном дозвољеном брзином.

Loading...

“То је погрешан став. Немате ви право да успоравате друге учеснике у саобраћају па чак и ако они крше прописе. Има ко је задужен да њих санкционише. Крајња лева трака је претицајна трака и служи само за то. Кад се претицање заврши, возач је дужан да се врати у десну траку. Уколико то не уради онда прави прекршај”, започео је разговор Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја.

Возачи који поштују правило да трака служи само за претицање користе разне начине да опомену оне који њом возе. Међутим само је један исправан. Сви други су или забрањени или опасни.

“Знак који треба да се покаже возачу испред, а који се налази у претицајној траци, јесте леви мигавац. То је културан начин да се замоли возач да се склони да би други претекао. Никако не треба да се аблендује јер је то забрањено. Оно служи да се други учесници у саобраћају упозоре на опасност. Аблендовање је неваспитано и то није начин да се опомене возач који је у левој траци”, напоменуо је Окановић.

Они који желе да се возач испред њих склони у десну траку врло често не држе одстојање. Неретко се дешава да између њиховог возила и оног испред размак буде само пет метара. То је крајње опасно и може да доведе и до кобних последица.

“Одстојање мора да буде упола од брзине којом се возач креће. Уколико је брзина на пример 130 километра на час, онда одстојање треба да буде 65 метара”, истиче саговорник.

Уколико је некоме тешко да оцени колико је метара удаљен од другог возила треба да се оријентише на основу неког објекта или саобраћајног знака.

“Ако возач иде брзином од 130 километра на час треба да прође најмање две секунде од кад је возило испред њега прошло поред знака”, завршио је разговор

По Закону о безбедности саобраћаја возач је дужан да се креће десном траком осим у случају претицања и осим ако није заузета возилима који се крећу у колони.

 

Извор: Курир.рс/Телеграф

Loading...
loading...
loading...