Издвајамо Србија

ВУЧИЋ О КОСОВУ: Знам која је цена у Србији за ово што радим, али наставићу да се борим!

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је спреман и да зна колика се цена плаћа за храброст у Србији, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, али да је одлучан да уђе у историју као неко ко је бар покушао да реши питање Косова и Метохије

Вучић је подсетио да у међународном окружењу, у свету, постоје многи који би желели постизање договора, мир, али и неки који би желели мање, а таквих прмера има и у земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ушао сам у нешто што је најтеже, иако су људи говорили да их је баш брига. Онда су неки помислили да искористе то као прилику за долазак на власт, за пљачку, а све су радили са нејасном политиком, не чујем никаква решења. Довољно сам спреман и знам колика се цена плаћа за храброст, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, ма колико то било тачно, истинито и прецизно речено – објаснио је он.

Вучић је указао да се на примеру председника РС Милорада Додика, који је рекао све што је тачно о КиМ, како је прошао.

– Сваки нормалан и рационални човек би свако слово потписао. Међутим, нисмо увек рационални. Понекад волимо да себе лажемо, да нас други лажу, да живимо у свом свету. Ја ћу да се борим колико и докле могу – поручио је он.

Не везујем своју судбину за неке изборе, већ за будућност

Нисам своју политичку судбину везао за неке изборе, већ за будућност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и прецизирао да ће 9. септембра разговарати са нашим народом на КиМ о правцу којим држава намерава да води у будућности.

– Моја намера је да људима говорим оно што не воле да чују и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење – рекао је председник и додао да ће то бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ.

Председник Србије рекао је да ће с грађанима на Косову и Метохији разговарати о правцу којим држава планира да води косовску политику, те да ће се тим поводом и обратити тада српском народу на КиМ, али не да би им изнео некакав план, нити за сада жели о детаљима да говори, јер не би желео да руши могућност макар било каквог договора.

– Зато од мене нећете чути ниједан детаљ – рекао је одговарајући на питања новинара у КЦ Србије.

С друге стране, како је рекао, није му потребно да се било коме додворава износећи решења о Косову, јер, додаје, своју политичку судбину није везао за било које изборе, већ за будућност.

– Моја намера је да људима говорим оно што не воле и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење. То ће бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ – поручио је председник.

Како је рекао, обраћање Србима на КИМ писаће колико од сутра, а несто висе знаће, додао је, након разговора у Бриселу, с „Европљанима и „Тачијем“, после пута у Кину, Америку…

То што ће рећи, поручио је, нада се да ће моћи у вредносном смислу да важи и за 50 и 100 година, „а не да то “поједу“ неки следећи избори или нека ТВ емисија.

Вучић је казао да жели да остане записано у историји да је покушао да тај проблем реши.

– Мој мотив није новац, богаћење, већ покушај решавања проблема – нагласио је он.

Тек ћемо улагати на Косову и Метохији

Држава је уложила много у здравствене установе на КиМ и наставиће то да чини још више, рекао је председник Александар Вучић и истакао да, у погледу здравства и образовања, људи у покрајини могу много да очекују.

– Тек ћемо да уложимо – рекао је Вучић новинарима.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је здравство од кључног значаја за останак и опстанак Срба на КиМ, те нагласио и да ће држава улагати и плаћати запослене у здравствственим и образовним установама на КиМ јер то, истиче, чува опстанак нашег народа.
Оно што је, додаје, увек чувало Србе на северу КиМ и њихову будућност била болница у Митровици.

– Много тога смо, не у лаким условима, уложили да болница има и пристојну опрему и пристојне просторије. Може боље, тек ћемо да улажемо. Људи на КиМ по том питању могу да очекују много – поручио је Вучић.

– Све што имамо, од Штрпца, Пасјана…болница у Косовској Митровицу била је симбол отпора и опстанка Срба на северу када нам готово ниједне институције сем увиниверзитета нису функционисале – каже Вучић.

– Чак и кад смо причали о ЗСО, и то имате у Бриселском споразуму где се говори о надзору и утицају и могућности да Београд плаћа, реч је о здравстевним и образовним уинституцијама и установа. Тако да је то оно што чува главу Србина и што чува опстанак нашег народа, ово сдам наравно метафорично рекао – навео је Вучић.

Пред почетак обраћања новинарима Вучић је у шали лекарима поручио: „мораћете да прегледате колико ми је висок шећер, много воде пијем“

 

Извор: информер.рс