Издвајамо Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ: Коначну одлуку о Косову ћемо донети на референдуму! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији у згради Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу, а говорио је о преговорима о статусу Косова и другим питањима везаним за Србију

– Резултати раста наше привреде, суфицит у нашем буџету јесу резултати који говоре да смо на добром путу и да још снажнијим реформама у будућности можемо да постанемо и да се убрзано приближавамо земљама централне Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Александар Вучић је затим објаснио како је једно од најтежих питања питање Косова.

– Када сам постао предесник Србије обећао сам грађанима да нећу да седим и да се богатим, а да њима буде лоше. Рекао сам да ћемо се бавити најтежим проблемима. Један од најтежих проблема јесте питање Косова и Метохије. Никада нисам обећвао лако, једноставно нити безболно решење. Таквог решења нема – нити је било, нити ће га бити – рекао је Вучић.

Председник је истакао да ће се држава бавити политиком која ће грађанима гарантовати безбедност.

– Политика Србије биће да бирамо тренутак и потезе који ће бити усклађени са нашим интересом и које ће нам гарантовати безбедност. Зато ћемо као држава наставити рад са нашим народом и представницима Српске листе. Као држава радићемо на решавању проблема и односа са СПЦ. Тражићемо решавање питања имовине и то у 4. дела:

1. Приватна имовина Срба

2. Имовина СПЦ

3. Имовина у власништу привредник субјеката

4. Имовина у власништу Републике Србије на Косову и Метохије

– Мој став као председника Србије није промењен од почетка, а то је да нам је решење проблема неопходно и то што пре. Неопходан нам је мир између Срба и Албанаца. Неопходно нам је решење које би значило стварање неки вид безбедности и сигурности за наше грађане пре свега. Демографска слика Србије је таква да ћемо, уколико не решеомо ово питање, имати за милион људи мање 2050. године, него што би имали да смо га решили. Неки људи говоре о томе да би неки требало да се врате да живе у Качаник у Пећ. Сви долазе или одлазе у Београд или свет, уато што у претходних 30 година нисмо успели да им обезбедимо бољу будучност. Ми морамо суштински себе да променимо – рекао је председник Србије.

– Знао сам да ћемо бити оптуживани од већине, али смо ми поставили одређене националне циљеве о којима не можемо увек јавно да говоримо. Када смо такву стратехију и опцију доднсили, доносили смо је на озбиљан начин имајући у виду интересе Срба на Косову и Метохији – додао је Вучић.

Председник Србије истакао је да је Србија данас поштованија у свету него што је била раније.

– Успели смо да дођемо до покушаја приче о компромисном решењу, а онда је кренула салва увреда и оптужби. Схватио сам да мали број људи жели компромисно решење. Плашим се да имамо недостатак рационалног приступа за који ћемо наставити да се боримо. Људи у Београду не знају д ами немамо Копаоник под државном контролом. То људи не знају и не могу да разумеју зашто су од посебног значаја поједини делови Косова и Метохије, као и цело КиМ.

Александар Вучић је поручио грађанима да нема разлога за бригу и да ће он лично изаћи пред њих са предлогом када га буде било.

– Желим грађанима да поручим да не морају уопшђте да брину јер никаквих тајних одлука и решења неће бити. Будемо ли се приближили неком трајном решењу, у шта сумњам, ја ћу лилно дати све од себе да са предлогом изађем пред људе и нећу их лагати и обмањивати. Ја мислим да је то државнички, озбиљан одлучан приступ. Нећу дозволити да Срби буду без својих права, нећу дозволити да српски манастири и цркве не буду незаштићенијие него икада. Да ли ће то бити нешто због чега ћемо моћи да славимо – неће никада. Уколико дођемо до решења неће ни они моћи да славе – додао је Вучић.

Он је додао да је захвалан земљама које су уз Србију и које нису признале независнот Косова.

– Одговорност ће морати да покажу сви грађани, а ја од сопствене нећу бежати. Народ ће бити тај који ће да доноси коначну одлуку о било чему ако будемо могли да дођемо до било каквог решења. Народ ће имати врло јасно и прецизно да се изјасне о потенцијалном споразуму до којег би смо можда једног дана могли да дођемо – искрен је председник Вучић који је потом додао:

– Од кључног значаја биће да сагледамо све аргументе, и зато ћемо све информације износити пред грађане.

Председник Вучић о Ангели Меркел, Соњи Бисерко, Наташи Кандић

Одговарајући на питања новинара, председник Србије причао је о информацији која се јуче појавила у медијима о потенцијалном решењу за КиМ које је дала Ангела Меркел.

– Што се тиче резолуције 1244 она је формално на снази. Западне силе су је у потпуности суспендовале. У њој има и лоших ствари за нас само зато што нисмо никада хтели да читамо нашем народу – рекао је председник и прочитао присутнима детаље из резолуције 1244.

– Девет година касније, појавили смо се и забили свом народу нож у срце обративши се Међународном суду правде. Толико се најежим када о томе гооврим да неко буде толико неодговоран и као да је намерно хтео да нам забије нож у срце. Ми данас враћамо све њихове дугове и плаћаћемо их још, као што ћемо да плаћемо и ово – рекао је он.

Председник Србије се осврнуо и на то што су Наташа Кандић и Соња Бисерко тражиле од Федерике Могерине да спречи етничку поделу Косова.

– Што се тиче писма дела невладиног сектора не могу да га коментаришем. Поштујем све оне који су то потписали, а још више поштујем оне који га нису потписали. Борићу се за много више и неће ме у томе спречити нико и борићу се да Србија добије много више него ово што они траже од госпођице Могерини.

О присуству црногорског војног аташеа на годишници прославе „Олује“

Председник се само захвалио пријатељима из Црне Горе како воде рачуна о интересима Србије.

– Немам шта да кажем него хвала, пријатељи како водите рачуна о интересима Србије – кратко и јасно рекао је председник Србије.

О натписима хрватских медија

Претходних дана хрватски медији су пуни текстова о председнику Србије и његовој изјави на обележавању годишњице „Олује“,

– Ја њих разумем. Разумем зашто је хистерија. Погледајте њихове новине – више је мојих слика него Колиндиних и Пленковићевих заједно. Све што су желели против Срба остварили су. Све им је то прошло и онда се појавио неки мали Вучић из поражене мале Србије који сме све да каже. Ја као председник Србије имам обавезу према страдалим људима и прогнаним људима да не дозволим да се заборави. Олуја је прогром, а Тесла је Србин. Жао ми је што се Хрвати љуте, али то су чињенице – истакао је председник Вучић.

Обраћање председника Србије Александра Вучића можете погледати од 09:00 у следећем видео-снимку:

 

 

Извор: Информер