Издвајамо Русија

ЗАПАД У ШОКУ: Руски ловац пете генерације Су-57 ће управљати јатом беспилотних летелица

Пробни пилот, херој Русије, Анатолиј Квочур је уверен да ће ловац Су-57 моћи да управља јатом беспилотних летелица. Познати руски пилот је о томе говорио поводом 106. годишњице Ваздушно-космичких снага Русије, која се обележава 12. августа.

Он је у интервјуу за агенцију ТАСС истакао да „треба знати да ће човек који лети у неком авиону такође управљати и групом беспилотних летелица. Све је важно: какав је то човек, каквим механизмима за управљање том групом располаже и на који начин ће се то одвијати.”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Херој Русије је говорио и о руском авиону шесте генерације. Он је уверен да је могуће да буде направљена и беспилотна летелица шесте генерације. „Али како свиме тиме управљати? У младости сам читао научну фантастику, била је једна серија књига о навигатору Пирксу Станислава Лема. Тамо се између осталог говорило и о томе ко је ефикаснији: човек или моћни робот који се не разликује од човека”, рекао је Квочур.

Пробни пилот је уверен да роботи неће моћи у потпуности да замене човека. Он сматра да је човек највиша творевина природе, а то није само његово мишљење.

„Зато човек, на пример, не може да лети. Како би летео, потребна су му помоћна средства. На том плану је његово несавршенство. Али оно се компензује интелигенцијом и интуицијом. А интуиција је повезана са душом”, каже Анатолиј Квочур.

Како би пилот самоуверено могао да испуњава борбени задатак, потребно је за њега створити одговарајуће услове. Његово мајсторство зависи од информација којима посада располаже. Што више информација поседује пилот, то је већа његова ефикасности у борби, а његова безбедност је на вишем нивоу.

 

 

Извор: rs.rbth.com