Србија

ЗМИЈА НАСТАВЉА ДА ПРОВОЦИРА: Београд не би имао ништа против припајања „Прешевске долине“ Косову

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Хашим Тачи очекује да Београд неће имати ништа против припајања „Прешевске долине“ Косову.

Он такође оцењује да се и Албанија не би противила припајању Прешева Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тачи наглашава да још није разговарао о томе са ауторитетима из Тиране, али да верује да се Албанија никад не би противила вољи грађана Прешева, као и да је реч о легитимном захтеву Албанаца са југа Србије и да очекује да Београд неће имати ништа против.

„Ни у каквим околностима не могу да дозволим поделу Косова или размену територија, пошто је то једна стара идеја Србије. Ово је историјски захтев Србије. У оквиру корекције граница, око 400 километара, Прешево, Бујановац и Медвеђа ће се придружити Косову. Мислим да је овај захтев скроз легитиман, историјски, разуман и воља грађана“, рекао је он у интервјуу за албански „Топ канал“.

На питање да ли мисли да Београд може да захтева припајање северног дела Косова и Метохије Србији, објаснио је да на преговарачком столу постоји захтев Албанаца из „Прешевске долине“ за уједињењем са „Косовом“, али да размена територија не долази у обзир зато што су грађани Прешева, Бујановца и Медвеђе изразили своју вољу на референдуму 1992. године. Он је додао се Београд неће противити том захтеву, јер је легитиман и оствариће се на миран начин.

„Ако се ово деси, нико неће бити против, ни САД ни НАТО ни ЕУ“, закључио је.

 

Извор: rs.sputniknews.com