Србија

„41 АЛБАНАЦ ЛУТА ХОДНИЦИМА“: Косово у УН послало 3 пута већу делегацију од Србије, али нису стигли даље од „ЋОШКОВА“

Косовска делегација у Њујорку на седници Генералне скупштине Уједињених нација скоро пет пута је бројнија од српске и броји чак 41 члана, сазнаје „Блиц“.

Иако Косово није чланица, па његови представници немају право да буду у сали Уједињених нација, то их није спречило да нађу обилазни пут. Како сазнајемо, они су добили пропуснице „отхерс“ (остали) у оквиру Департмана за мировне мисије и тако обезбедили улазак у међународну организацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У косовском тиму, поред председника Хашима Тачија, премијера Рамуша Харадинаја, заменика премијера Енвера Хоџаја и министра спољних послова Беџета Пацолија, јесу и заменици министара, политички саветници, амбасадори, први и други секретари у амбасадама, фотографи, као и бивши званичници?!

На списку који је „Блиц“ добио налазе се имена попут бивше председнице Косова (?!) Атифете Јахјаге, њене саветнице и фотографа, али и десетак политичких саветника Тачија, Харадинаја и Пацолија.

Како кажу саговорници нашег листа са лица места, бројна делегација је раштркана по ходницима УН, покушавају да закажу састанке, лобирају за „своју ствар“.

С друге стране, у делегацији Србије укупно је, поред председнице Владе Ане Брнабић и министра спољних послова Ивице Дачића, још само седморо људи.

Због очигледне разлике, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је на заједничком састанку са Јоханесом Ханом пецкао Пацолија.

Дачић је изјавио да га у Њујорку највише интересује да, у оквиру заседања Генералне скупштине УН, разговара са земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова о томе да преиспитају своју одлуку.

Коментаришући присуство приштинске делегације у згради УН, он је рекао да „они нису ту, они су по ћошковима, по хоклицама, јер они нису чланови УН и немају исте пропуснице као и чланови УН“.

Како је објаснио, приштинска делегација се пријавила преко Одељења УН за мировне операције (Департмент оф Пеацекеепинг Оператионс) и тако добила пропуснице, уз које, међутим, не могу да уђу у сале на састанке.

– Они то раде сваке године, то је злоупотреба тог статуса, али џаба им. Мислим да су сви прозрели о чему се ту ради, да сви имају у виду да су направили страшну грешку кад су признали Косово, и да се многи од њих данас кају због тога и размишљају о повлачењу признања – рекао је Дачић.

Колико је лобирање Приштини важно, види се и по томе што сваки и потенцијални успех Пацоли брже-боље објави на друштвеним мрежама. Тако је било и јуче након састанка његове делегације са премијером Марока, али након твитовања уследио је хладан туш са друге стране.

„Плодна дискусија у УН са премијером Марока Садедином Отманијем о односима Косова и Марока и обостраној вољи да се успоставе дипломатски односи, како бисмо могли да сарађујемо у свим сферама од заједничког интереса“, написао је Пацоли.

Само два сата касније, Отмани је одговорио:

– Током паузе с мојом делегацијом, господа с Косова су наметнула своје присуство. Нисмо разговарали о билатералним односима нити о успостављају контакта. Позиција Марока је константна. Мароко не признаје Косово, нити има везе с њим.

Пет повлачења

У последњих годину дана чак пет држава повукло је признање Косова. Сва та признања пратиле су бројне контроверзе, али и препуцавања на релацији Београд – Приштина, односно Дачић – Пацоли. Признање је прво повукао Суринам, а уследило је повлачење и Сао Томе и Принципа, Гвинеје Бисао, Бурундија и Либерије.

 

Извор: Blic.rs