Свет

АМЕРИ УЦЕЊУЈУ ЕРДОГАНА, АКО КУПИ ОД РУСА С-400 НЕ ДАМО МУ ЛОВЦЕ: Нећу од вас дозволу да тражим!

Путин и Ердоган (фото:ЈуТјуб)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да његова земља не намерава да од било кога тражи дозволу за куповину одбрамбених система С-400 од Русије

– Постигли смо споразум са Русијом о С-400, и неки су због тога забринути. Жао ми је, али никога нећемо питати за дозволу – рекао је Ердоган турском листу „Милијет“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турски председник је 31. августа рекао да се Турска нада да ће ракетне системе добити „што је пре могуће“, подсећа Тасс.

Вест о руско-турским преговорима о испоруци система С-400 први пут се појавила новембра 2016. а у септембру 2017. Ердоган је саопштио да је Анкара потписала уговор са Москвом о куповини комплекса С-400 и за то унапред платила.

С-400

Директор руске државне корпорације „Ростек“ Сергеј Чемезов рекао је да ће испорука почети у марту 2020.

У међувремену, Вашингтон је упозорио Анкару да би, у случају да од Русије купи системе С-400, САД могле да одбију да Турској продају ловце Ф-35.

Иначе, С-400 „тријумф“ је модеран противавионски ракетни систем дугог домета који се користи од 2007. године.

Осмишљен је да уништава авионе, крстареће и балистичке ракете, укључујући оне средњег домета, а може се користити и против циљева на копну. Комплекс С-400 може да гађа циљеве на раздаљини и до 400 километара, као и на висини до 30 километара.

 

Извор: Tanjug/Informer.rs