Свет

Америци прети катастрофа! ТРАМП НАРЕДИО – БЕЖИТЕ И СПАСАВАЈТЕ ЖИВУ ГЛАВУ! 6 УРАГАНА удариће истовремено!

Ураган Флоренс приближава се источној обали САД. Веч су почели жестоки удари ветра праћени кишом који дувају брзином између 60 и 120 километара на сат.

Јутрос је Флоренс прошао 350 километара источно од Јужне Каролине, а крајем данашњег и почетком сутрашњег дана приближиће се обалама Северне и Јужне Каролине. Национални центар за урагане САД саопштио је да ће ветрови урагана досећи и до 315 километара од његовог центра, због чега ће бити угрожена већи део Источне обале САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

20.00 – Вода је почела да продире у куће у Северној Каролини. На твитеру грађани пишу да се осећају као у потпалубљу Титаника.

19.55 – „Време за припреме је готово истекло“, рекао је гувернер Северне Каролине Рој Купер на конференцији за штампу и додао „Катастрофа је пред вратима и улази“.

19.40 – Ураган Флоренс не долази сам – северна полулопта се изненада суочава с претњом чак шест урагана који харају океанима.

Уз све урагане у Атлантику, у тропском Пацифику се паралелно појавио и супер-тајфун Мангкхут, најинтензивнији тропски циклон на свету, с брзином ветра од 273 километра на сат.

19.30 – Званичници у Јужној и Северној Каролини затварају луке пред налетом урагана Флоренс, који се приближава њиховим обалама. У Северној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке Вилмингтон и Морхед, док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера.

BREAKING: Drive through Myrtle Beach, South Carolina as Hurricane Florence loomsFull story: https://dailym.ai/2xb3TZL

Posted by Daily Mail on Thursday, September 13, 2018

19.04 – Председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу.

Електропривредна компанија „Дјук Енерџи“ саопштила је да би због урагана без струје могло да остане три четвртине од њихових четири милиона корисника у Јужној и Северној Каролини. Компанија је такође упозорила да би прекид у снабдевању струјом могао да потраје недељама.

Иако је ураган мало ослабио, метеоролози упозоравају да исток САД и даље чека катастрофа невиђених размера.

„Чак и ако ураган ослаби до категорије 1 и даље нас чека олуја категорије 4 и велика катастрофа“, рекоа је метеоролог Чад Маестдао. Очекује се да ће ураган преко Северне и Јужне Каролине пролазити пуна три дана, све до недеље.

Амерички званичници послали су алармантно упозорење свима који се налазе на путу снажног урагана Флорена, јавља ЦНН.

Упозорење је недвосмислено и јасно,а гласи: Склањајте се са пута урагану и то одмах!.

„Останком рескирате живот. Не планирајте да кренете када почну кише и ветар“, рекао је гувернер Северне Каролине Рој Купер. Готово идентичну поруку послао је и његов колега из Јужне Каролине: „Евакуишите се. Ако то не урадите, препуштени сте сами себи.“

Власти су забраниле саобраћај преко моста у смеру острва на којем се налази град Каролина Бич, а уведен је и поллицијски час 24 сата.

Градске власти су забринуте јер је од око 6300 становника тог града њих 1000 одбило да напусти своје домове, што је опасно за овај град који се налази на мање од два метра надморске висине.

„Наш систем обране од поплава је солидан, али ипак неће издржати такву навалу воде. Поплава је готово неизбежна“, рекао је градоначелник Каролина Бича Џо Бенсон.

 

Извор: Kurir.rs/CNN