Свет Србија

Америка зажмурила на оснивање Косовске војске: Тај потез слути на опасан сценарио

Уздржаност САД поводом усвајања предлога закона о војсци Косова је тактички потез, и сада је јасно да Срби о томе неће бити питани ни када о томе буду одлучивали у косовском парламенту.

Можда има америчког тактизирања, али нема нејединства у редовима највиших званичника такозване државе Косово када је у питању формирање његове војске.

Косовске институције говоре једним гласом и имају исти став, поручио је данас Хашим Тачи, ако се некоме и учинило да је он био уздржан одмах након што је влада Рамуша Харадинаја, и без подршке српских чланова, усвојила предлоге закона којима се Косовске снаге безбедности трансформишу у Војску Косова.

„Наши савезници знају да овај процес мора бити завршен без одлагања. Такође смо јасно ставили до знања да нико, ниједан спољни фактор, не може да стави вето на нашу изградњу државе“, поручио је Тачи посрeдством Фејсбука. А порука је, очигледно, одаслата,пре свега Американцима, чија је прва реакција на одлуку косовске владе била неочекивано уздржана, с обзиром на то да су увек подржавали формирање Војске Косова.

Косовске власти прошле године одустале су од те иницијативе, јер је Вашингтон, као и други представници међународне заједнице, инсистирао на томе да се војска Косова може основати само уставним променама, а не усвајањем закона.

На вест да је Приштина ипак пожурила, и то мимо уставне процедуре која подразумева сагласност Срба, Амбасада САД у Приштини је саопштила да није консултована око усвајања предлога закона о војсци Косова и да ће анализирати нацрте закона како би оценила „њихову сврху и ефекат“. Ту уздржану реакцију САД, генерал-мајор Војске Србије у пензији Митар Ковач види као тактички потез Америке.

„Време ће показати да ли је то баш тако, да ли се то могло десити без знања америчких институција. Можда је то више медијско избегавање неке врсте одговорности Америке око тренутка доношења предлога закона и упућивања у скупштину. Ја искрено не верујем у тај сценарио да су толико наивни у Приштини да то ураде без сагласности Америке“, каже Ковач за Спутњик.

Он сматра да је било само питање времена када ће бити донета ова одлука. Можда није уз потпуну сагласност и консултације Америке и њених институција, али Америка је најозбиљније учествовала и у оквиру НАТО-а, и кроз билатералну сарадњу, са такозваном државом Косово око изградње будућих оружаних снага или Војске Косова, подсећа председник Евроазијског безбедносног форума.

Ковач истиче да је НАТО одавно почео непосредно да учествује у изградњи војске Косова кроз билатералну сарадњу водећих чланица и кроз помоћ у обуци и школовању кадрова. Већ дуже време се, каже он, будући официри косoвске војске школују у водећим државама Запада и пружа им се безрезервна подршка слањем опреме и оружја за ту будућу војску.

„Мислим да би Србија требало већ данас да се супротстави том процесу и по цену обустављања преговора у случају да скупштина донесе одлуку о формирању оружане силе. Па није ваљда никоме далеко да замисли да се, ако председник владе такозване државе Косово на тај начин јача безбедност, у суштини иде на војну опцију решавања питања и граница и контроле севера Косова“, каже саговорник Спутњика.

Према његовој оцени, са наше стране није довољно само то што српски чланови владе нису дали подршку усвајању предлога закона.

На питање како треба читати констатацију америчке амбасаде да ће анализирати нацрте закона како би оценила њихову сврху и ефекат, Ковач одговара — као тактички потез.

„Суштина је у томе да Америка никада није јавно рекла да је против формирања војних снага Косова него је инсистирала на такозваном тајмингу и поштовању процедуре у погледу измене устава ради добијања подршке српских представника око тог питања. Данас видимо јасно да се Срби у том делу неће питати и да ће се то и у скупштини разматрати и донети мимо њихове воље“, истиче Ковач.

Према његовом мишљењу, наше институције када је у питању формирање војске Косова треба да делују према великим силама — Америци, Русији, Кини — да оне упозоре приштинске власти да се не понашају на такав начин и да питање Косова неће војно решити будућа војска и оружане снаге Косова.

„Србија на то не може да гледа затворених очију, поготово што ће то ангажовање будућих снага Косова бити и у оквиру НАТО-а, а биће реална претња и за север Косова и за етничке средине где су већински становници Срби“, упозорио је Ковач.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2018.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930