Издвајамо Спорт

АРХИТЕКТА РЕШИО СЛУЧАЈ „ГОЛ НА ДЕРБИЈУ“: Његов нацрт говори да је погодак Боаћија… (ФОТО)

Зоран Вељовић, стручњак за нацртну геометрију, истиче да никада није ишао на утакмицу, али је дао свој удео у дискусији да ли је Боаћијев гол исправан

Тренутак када је Боаћи упутио шут ка голу Стојковића; Фото: Марко Јовановић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полемика о голу Звезде на 158. Вечитом дербију остаће вечна. “Да ли је лопта прешла или није?” – главно је питање у Србији од завршетка утакмице у Хумској, а дефинитиван одговор још нисмо доблили, а питање је и да ли ће икада сумње бити отклоњене.

Навијачи, играчи и управа Звезде тврде да је гол чист, док црно-бела страна Топчидерског брда истиче пориче то и истиче да лопта није целим обимом прешла гол-линију.

Сада су се у целу ствар умешали и научници, који покушавају из стручног угла да објасне погодак.

Партизану се јавио архитекта Зоран Вељовић, који је својим именом и презименом стао иза свог рада, где је нацртном геометријом покушао да објасни најспорнији моменат дербија.

Он је направио анализу коју је урадио кроз четири скице, на основу снимка из најбољег угла, који такође оставља дилему и не отклања сумњу у потпуности.

Ипак, њему је то било довољно да добије потребне углове, из помоћ којих је, на основу димензија терена, стативе, лопте, добио потребне податке за анализу Боаћијевог гола.

Ево и како је он објаснио слику по слику:

Анализа фотографије 1:

Овде сам добио елементе које касније користим у анализама. Добио сам хоризонт, место камере и угао камере у односу на стативу. Угао камере се поклапа са линијом казненог простора и тацком ивице терена сто сам после показао у ортогоналној пројекцији у односу на терен. На основу димензија стадиона добио сам тацан угао камере на терену.

Фото: ФК Партизан

Анализа фотографије 2:

Из релативног односа параметара са фотографије добио сам стварне односе димензија на терену, сто је вазно нароцито да сам добио димензије по двема осама, сто сам касније у ортогоналној пројекцији користио за стварне податке на терену.

Фото: ФК Партизан

Анализа фотографије 3:

Ортогонално добио сам угао камере на терену. Користио сам димензије стадиона.

Фото: ФК Партизан

Анализа фотографије 4:

Детаљ, полозај лопте и стативе. Јасно се види да лопта није просла гол линију.

Фото: ФК Партизан

Архитекта је такође напоменуо да никада није био на утакмици и да је приликом оваквих анализа могуће да дође до грешке, али да оне не утичу на крајњи резултат.

 

 

Извор: volimpartizan.rs