Издвајамо Регион

БЕСНИ РАТ ИЗМЕЂУ ДАЧИЋА И ПЛЕНКОВИЋА! ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР: Србија у ЕУ само преко Загреба! ДАЧИЋ ЕКСПРЕСНО ОДГОВОРИО

Фото: Јутјуб

Хрватски премијер јуче је изјавио да пут Србије према Европској унији води преко Загреба и решавања свих отворених, акумулираних питања. На ову провокацију комшија одмах је реаговао Дачић, који је рекао да Београд не зависи од Хрватске.

Живе у прошлости
ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

МИНИСТАРКА ЗА ЕУ ИНТЕГРАЦИЈЕ

Република Србија је спремна да искористи пружену прилику стратешким документом Европске комисије о политици проширења на Западном Балкану у оквиру Берлинског процеса.

Пленковић је најпре устврдио да хрватска влада ради на решавању свих отворених питања са Србијом.

– Пут Србије у Европску унију води преко Загреба и решавања акумулираних питања. О њима се разговарало приликом посете председника Србије Александра Вучића Загребу, али и хрватских функционера Србији. Што се тиче права хрватске мањине у Србији, надам се да ће она имати статус сличан оном који има српска национална мањина у Хрватској… – рекао је Пленковић у Сабору, одговарајући на питање независног посланика Хрвоја Зекановића о решавању отворених питања са Србијом, међу осталим и ратне одштете.

Лечење комплекса

Од Хрватске треба очекивати нове уцене, јер ће своје комплексе покушати да надоместе подметањем ноге Србији

Зоран Миливојевић, каријерни дипломата

Коментаришући нову провокацију из Загреба, Ивица Дачић је, на другој страни, истакао да Европска унија неће дозволити да нерешени билатерални проблеми буду препрека за улазак Србије у ту заједницу.

– Као што знате, пут ка Европској унији не мора да иде само преко Хрватске. Може да иде и преко Мађарске, може и преко Румуније, Грчке… То што прича Пленковић је давање себи већег значаја него што је реално. Смисао његове изјаве јесте да ће Хрватска одредити да ли ће Србија ући у Европску унији или неће. Е па Хрватска јесте део ЕУ, али Брисел свакако неће дозволити да нерешени билатерални проблеми буду препрека за улазак других земаља. Молим вас, Хрватска је ушла у Европску унију преко Словеније, а они нису решили гранични спор. Па шта има онда ми да причамо… – подвукао је Дачић, позвавши Хрвате да се усредсреде на будућност, јер су и они који су се међусобно више убијали нашли заједнички језик у ЕУ.

Хрвати тврде: Французи и Немци главни кочничари Србије у Европи

Када се ради о преговорима Европске уније са Србијом, главни кочничари су Француска и Немачка, тврди загребачки „Јутарњи лист“.

У чланку се наводи да право вета у ЕУ остаје јер старије чланице желе пуну контролу над проширењем, као и да Француска и Немачка ни у сну не би пристале на то да немају могућност да одбију улазак Србије или Турске у Европску унију (!?!).

Нису пресудни фактор

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да пријем Србије у Европску унију зависи искључиво од нас и много озбиљнијих држава од Хрватске.

– Кад је Загреб покушао да нас мрцвари и уцењује око поглавља 23, видели смо како је реаговала Немачка. Неке друге земље су озбиљнији фактор од Хрватске и управо ће те државе одлучивати о томе кад и под којим условима ће Србија приступити ЕУ. У сваком случају, од Хрватске треба очекивати нове уцене. Неке своје комплексе покушаће да надоместе подметањем ноге Србији. Међутим, није Хрватска пресудни фактор у ЕУ који утиче на то да ли ће и када Србија приступити тој међународној заједници – закључује Миливојевић.

 

 

Извор: Информер