Издвајамо Србија

ДА ЛИ ЋЕ ИСПУНИТИ ОБЕЋАЊЕ? Како би се одрекао српског држављанства СТОЈКОВИЋ МОРА ДА УРАДИ ОВО!

Голман Партизана и дугогодишњи репрезентативац Србије Владимир Стојковић најавио је да ће се данас одрећи српског пасоша!

Голман црно-белих био је бесан после 158. дербија (1:1), јер је судија Грујић признао гол Боаћиа у 74. минуту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Звездин нападач је шутирао главом, Стојковић је интервенисао, па пошто се није јасно видело да ли је лопта целим обимом прешла гол-линију, судија Данило Грујић се консултовао са помоћницима и признао гол.

„Први пут ме је срамота што сам Србин. Сутра идем да се одрекнем пасоша, ево видећете“, рекао је Стојковић за Арену спорт и додао:

„Знате како се осећам? Не знам шта да вам кажем… Да би био гол мораш да будеш сигуран 300 одсто, а он то није могао да види. Ја сам био у голу, извадио сам лопту. Кунем вам се да није гол. Свака част играчима Звезде на борбености и свему, али ово што смо видели… Срамота ме што сам члан ове државе.“

Оно што Стојковић сигурно није знао, кад је дао обећање, јесте каква га процедура чека уколико жели да се одрекне српског пасоша. Када буде видео списак добро ће се замислити. Нек се наоружа стрпљењем, јер га чекају сати и сати стајања у редовима на разним шалтерима.

Ово је процедура:

Држављанину Републике Србије, држављанство Републике Србије престаје отпустом ако поднесе Захтев за отпуст и ако испуњава следеће услове:

– да је навршио 18 година живота;

– да нема сметњи у погледу војне обавезе;

– да је измирио порезе и друге законске обавезе у Републици Србији;

– да је регулисао имовинскоправне обавезе из брачног односа и односа родитеља и деце према лицима која живе у Републици Србији;

– да се против њега у Републици Србији не води кривичан поступак за акривична дела за која гони се по службеној дужости, а ако је у Републици Србији осуђен на казну затвора да је ту казну издржао;

– да има страно држављанство или доказ да ће бити примљен у страно држављанство.

НАПОМЕНА:

За држављане РС, који су извршили законску обавезу увођења у војну евиденцију, не постоји сметња за отпуст из држављантсва РС.

Где и како? Поступак за престанак држављанства покреће се захтевом.

Захтев за престанак држављанства подноси се лично или преко пуномоћника.

За лице лишено пословне способности захтев подноси старалац, а за дете до навршене 18. године живота захтев подноси родитељ, односно даје писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом, с тим што је за дете старије од 14. година потребна и његова сагласност.

Захтев се подноси органу унутрашњих послова по месту пребивалишта односно боравишта подносиоца захтева.

Може се поднети и преко надлежног дипломатског или конзуларног представништва Републике Србије, које ће га проследити министарству надлежном за унутрашње послове.

Подносиоцу захтева за престанак држављанства издаје се потврда о поднетом захтеву. У поступку за престанак држављанства министарство надлежно за унутрашње послове одлучује решењем. Правоснажно решење о престанку држављанства, министарство је дужно да достави органу надлежном за евиденцију држављана.

 

Извор: Arena/Kurir/Alo/N.S.