Србија

ДАЧИЋ: Приштина је главна препрека за компромисно решење! Јасно сам им свима рекао, ви сте лицемери

БЕОГРАД – Приштина је главна препрека за долазак до компромисног решења, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да не зна шта се може очекивати од сутрашњег дијалога у Бриселу, у коме ће делегације две стране предводити председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи.

Он је нагласио да у Приштини влада политичка агонија, да цела Европа и свет позивају да се дође до договора и правно обавезујућег споразума, а да су управо косовске власти главна препрека за то.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да међународна заједница стално говори о компромисном решењу, али када Србија истакне предлог за решење, поборници косовске независности забрину се за поштовање територијалних принципа.

„Јасно сам им свима рекао – ви сте лицемери“, рекао је Дачић и нагласио да не зна шта се уопште може очекивати од сутрашњег дијалога у Бриселу. Он је подсетио да би „договор о трајном решењу требало брзо да буде направљен, што је и разлог зашто се заказују овакви састанци“, и нагласио да приштинска страна неће да разговара о једној, другој, трећој теми те да не зна о чему хоће да разговарају.

Како је поновио, једино је сигуран да се у Бриселу неће разговарати о две опције које се помињу, а то је опција Приштине која сматра да цело Косово треба да буде независно и да Србија треба то да призна. Друга је, како каже, да је Косово аутономија унутар Србије.

„Ниједна ни друга тема неће бити предмет тих разговора. Ни Приштина ни Београд не желе о томе да разговарају. Ако се жели договор, мора се ићи ка компромису“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Дачић је оценио да се ситуација сада мало променила у односу на деведесете године прошлог века и да сада значајни фактори као што су Русија и САД стоје на становишту да треба да се направи корак напред и дође до компромисног решења.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug/TV Prva