Србија

ДАЧИЋ ШОКИРАО ЈАВНОСТ: Косово да буде чланица УН? Може – али само под ЈЕДНИМ УСЛОВОМ!

Министар спољних послова Србије без длаке на језику!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да Србија може да разговара о томе да Косово буде чланица УН само под условом да то буде део договора који ће пружити могућност за трајно мирно решење, у супротном, напомиње, Србија на то никада неће пристати.

– Један ствар је када о томе причамо без постизања мировног договора, ако имамо та два крајња мишљења, једно – Косово као аутономија у Србији, што је за Албанце неприхватљиво, и друго – цело Косово независно, да га Србија призна и пусти у УН, то не долази у обзир – појаснио је.

Уколико се, међутим, како каже, праве договори и они пруже могућност за трајније мирно решење, онда о свим опцијама може да се разговора.

– Без тога је нереално да, чак и уз било какве притиске и ма колико они били јаки и тешки, да ће Србија на то пристати – рекао је Дачић.

То је био његов одговор на питање да ли је реално да Србија размишља о пристанку да Косово буде чланица УН уколико то буде део пакета у оквиру договора.

Оценивши данашњу посету председника Србије Косову као веома значајну, наводи да је неизвесно да ли ће бити мировног договора, јер, како каже, преговори још нису у фази конкретизације.

– И није циљ да само север Косова остане у Србији, већ се мора наћи решење и за југ, што је изазов, јер југ није територијално везан за централну Србију – објашњава Дачић.

Неопходно је, додаје, и то без обзира на све изазове, да Србија учини све да услови за живот људи на КиМ буду нормални, јер, поручује, суштина је у томе да Срби остану на КИМ.

– Без њих нема смисла преговарати о територији – уверен је Дачић.

Напомиње да још нема ни идеје о томе како ће се евентузално решње звати – разграничење, корекција граница, размена територија, подела, али он сматра да ми границе немамо, због чега каже да не бисмо могли да о њиховој промени разговарамо.

Шеф српске дипломатије је уверен и да је неопходно да што већи део међународне заједнице стално шаље поруку и србима и Албанцима да треба да се договоре.

На питање да упореди говор Милошевића на Газиместану с данашњом Вучићевом посетом Косову, каже да је за то још рано, те да Вучића чека још оваквих посета, али и да ако се постигне неки договор, онда ће и “посета и сутрашњи говор председника остати у историји”.

Ово јесте посета историјског карактера и мислим да је ово светски догађај број један данас, што се види и по броју новинара који га прате”, приметио је Дачић.

Коначно, на питање о језеру и брани Газиводе, подсетио је да се кредит за Газиводе отплаћује и упитао: “ко је тај ко ће сад рећи то све припада Косову?”

– То је економско, а не политичко питање – закључио је.

 

Извор: Tanjug

loading...
Loading...