Србија

ДАНАС НАСТАВАК ДИЈАЛОГА У БРИСЕЛУ: Приштина је у хаосу и ПРЕТИ, а ево какве су позиције заузеле ВЕЛИКЕ СИЛЕ

Опречни ставови око решње „косовског чвора“, прозивке, одлагање седница, забрана уласка српским званичницима на КиМ… Све ово дешавало се само неколико дана пред данашњи наставак разговора Београда и Приштине у Бриселу.

Учесници дијалога су познати, српски и косовски председници Александар Вучић и Хашим Тачи, заједно са посредницом, шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ли ће до сусрета и доћи до касно синоћ било је крајње неизвесно. Јер, према сазнањима „Блица“, наставак дијалога доведен је у питање.

– Албанска страна још није потврдила учешће – кратко је јуче потврдио извор „Блица“.

Све остало је потпуна непознаница, од тога да ли ће бити речи о правно обавезујућем споразуму, корекцији граница о којој се у последње време све више говори као о потенцијалном решењу, до тога какав је општи став ЕУ по том питању, и да ли је оно уоште „на столу“.

Представници појединих светских и европских сила такође износе своје виђење ствари, које није јединствено, већ супротно, док аналитичари говоре „за“ и „против“ одређених решења, пре свега оног који предвиђа корекцију граница.

На то треба додати и да су приштинске власти у потпуном су хаосу јер, са једне стране желе да се Тачију у разговорима придружи и владин тим, који је иницирао премијер Рамуш Харадинај, али који није успео да „прође“ Скупштину и добије „зелено светло“, тако да Тачи до даљњег остаје главни и једини политички преговарач са Београдом.

Хаос у Приштини

У међувремену, српски председник планира посету јужној српској покрајини, одакле пак стижу претње са највиших места у косовском парламенту, а десило се и да је директору Канцеларије за КиМ, по споственом признању, забрањен улазак на Косово.

Осим тога, приметно је и све веће ангажовање САД када је реч о Косову, па чак и промена до сада прилично тврдог става када је реч о косовској независности. Због свега овога, питање је шта очекивати од сутрашњег наставка дијалога између Вучића и Тачија који, како се прича на обе стране, улази у завршну фазу.

Међутим, шта ће од њега бити, нико са сигурношћу неможе да зна и тврди, али то Ивица Дачић, српски шеф дипломатије и званично каже.

– Не зна шта се уопште може очекивати од сутрашњег дијалога у Бриселу. Једино сам сигуран да се у Бриселу неће разговарати о две опције које се помињу, а то је опција Приштине која сматра да цело Косово треба да буде независно и да Србија треба то да призна. Друга је да је Косово аутономија унутар Србије. Ни једна ни друга тема неће бити предмет тих разговора – рекао је Дачић.

Казао је и да цела Европа и свет позивају да се дође до договора и правно обавезујућег споразума, а да су управо косовске власти главна препрека за то.

Чињеница јесте да и европски и светски лидери јесу за то да се дође до договора, али и они имају своје виђење ствари.

САД: Подржавамо све о чему две стране желе да преговарају

Када је реч о Америци, пре извесног времена одјекнула је изјава Џона Болтона, саветника председника САД за националну безбедност, који је рекао да се САД се неће укључивати у расправу око идеје о размени територија између Србије и Косова, али и да постоје „нови знаци да обе владе веома тихо можда желе да о томе преговарају“.

– Америчка политика је да ако две стране могу да се о томе међусобно договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције. Заиста није на нама да то кажемо – рекао је он.

Након ове изјаве уследила је „америчка офанзива“, па је помоћник државног секретата САД Вес Мичел телефоном разговарао истог дана, у размаку од сат-два, са председницима Србије и Косова, Александром Вучићем и Хашимом Тачијем, којима је пружио подршку када је реч о дијалогу Београда и Приштине. Тих дана и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот посетио је Косово, а наредних дана се очекује долазак америчког сенатора Рона Џонсона, који у оквиру своје балканске туре долази и у Србију, али и на Косово.

Немачка: Заокрет после разговора Меркел и Трампа

За разлику од Америке, ставови европских лидера нешто су другачији, пре свега немачке канцеларке Ангеле Меркел која је испрва рекла да мењања граница на Балкану нема али је након тога, али и након разговора са америчким председником Трампом, чини се, помало ублажила став рекавши да су се сагласили да подржавају све разговоре који воде ка циљу – решењу између Београда и Приштине.

– Али, говоримо да је наравно територијална целовитост каква је сада створена једна вредност, и морамо бити опрезни да потези на једној територији не доведу до потеза на другим територијама – рекла је Меркел.

Француска: Макрон против мењања граница на Балкану

Иако званичног става Француске још увек нема, осим што је познато да је ова земља признала косовску независност и да се залаже за дијалог, појавиле су се спекулације да је и француски председник Емануел Макрон оштар противник мењања граница на Балкану, што у случају Косова значи да је против корекције или размене територија.

ЕУ: Брисел подржава договор Срба и Албанаца

Међутим, евроспки званичници, попут комесара за проширење Јоханеса Хана који је, говорећи о идејо о размени територија, казао да би Брисел требало да прихвати договор Срба и Албанаца којим би се решио дугогодишњи проблем Косова, истакавши да то решење не сме ићи на штету стабилности Западног Балкана.

– Мислим да то треба оставити њима, нека они о томе расправљају. Сада врло јасно знају шта су наши условни оквири и сматрам да, ако желите нешто постићи, требати размишљати и изван кутије. Ја сам за решавање било каквог билатералног сукоба, али свако решење мора допринети широј стабилности овог региона, тако да то билатерално решење не иде на трошак других у региону – казао је он.

Сличног става су и аустријски званичници, попут канцелара Себастијана Курца и председника Аустрије Александра Ван дер Белена.

Резерве према оваквој идеји има и Велика Британија. Пре десетак дана амбасадор ове земље у Београду Денис Киф рекао је да та земља, која је у процесу изласка из ЕУ, сматра да расправа о могућој подели или промени граница Косова, разграничењу или размени територија мора узимати у обзир сва питања, ризике и цену. Казао је и да „било која идеја која произиђе из дијалога Београда и Приштине мора да буде реална и достижна“.

Британија иза Харадинајевог покушаја маргинализације Тачија?

Иначе, спекулисало се да управо Велика Британија стоји иза одлуке косовског премијера Рамуша Харадинаја да у преговоре између Београда и Приштине уведе преговарачки тим, који би уз Тачија учествовао у разговорима.

Русија и Кина неће признати Косово

Да ће подржати решење које год пронађу Београд и Приштина став је Русије који се није променио. Званичници ове земље су то у више наврата говорили, и тога се и даље држе, али истичу и да ова земља неће признати косовску независнот.

Исто мисли и Кина, која такође не признаје Косово као суверену државу и да га, како је скоро рекао амбасадор ове земље у Србији Ли Мачанг, сматра делом Србије.

У епилог разговора не жели да улази ни ЕУ, ако је судити по изјави портпаролке Европске комисије Маја Коцијанчић, која је рекла да „ЕУ као посредник не жели да улази у спекулације о могућим резултатима састанка као ни о детаљима могућег решења“.

Данашњи састанак председника Србије и Косова заказан је за 9 сати ујутру у згради Европске службе за спољне послове. Они ће најпре одвојено разговарати са високом представницом, након чега ће уследити и трилатерални састанак. Очекује се да се разговори у Бриселу заврше у раним послеподневним сатима.

 

Извор: Blic.rs