Свет Србија

ЕУ у дилеми око РАЗГРАНИЧЕЊА Срба и Албанца: Брисел не одбацује идеју, ПОДЕЛА КОСОВА У ИГРИ

Почели први разговори европских званичника о корекцији граница

Владама држава чланица ЕУ не свиђа се много идеја за решење питања Косова корекцијом границе, али не желе ни да је одбаце, пише „Политицо.еу“. У тексту под насловом „Европа се бори са новом балканском главобољом“, поводом данашњег неформалног министарског састанка држава чланица и кандидата за чланство у ЕУ у Бечу, портал истиче да је то прва прилика да владе ЕУ разговарају о предлогу о корекцији граница, идеји која је настала док су многи европски званичници били на одмору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању Политика, Унији нову главобољу задају наслеђе ратова на Балкану, замрзнути сукоб Београда и Приштине, након што су тзв. косовски председник Хашим Тачи и председник Србије Александар Вучић саопштили да желе да разговарају о корекцији граница.

Суочени са жељом оба председника да сруше табу и спремношћу Трампове администрације да посвети пажњу таквом потезу, званичници ЕУ и дипломате одлучили су да не могу да одбаце тај план, бар за сада, пише Политико.

Поменута идеја се, кажу, никоме не свиђа претерано, али изгледа да нико није ни вољан да је одбаци.

– У идеалном свету, то се вероватно не би десило, али ово није идеалан свет, ово је Балкан, тако да би је требало размотрити – цитира портал речи неименованог дипломате ЕУ.

Истовремено, подсећа да је Немачка до сада најгласније изражавала сумњу у предлог, али да је немачка канцеларка Ангела Меркел раније ове недеље рекла да званични Берлин подржава све разговоре који воде ка циљу, уз напомену да је територијални интегритет од великог значаја.

Портал констатује да до сада ни Вучић ни Тачи нису детаљније образложили шта подразумева корекција граница и о чему они заправо разговарају и подсећа да прича о размени територија није од јуче, већ да је она присутна већ годинама.

 

Извор: Srbija Danas