Издвајамо Србија

Ево зашто су Шиптари блокирали Вучићу пут у Бање

Дреница, област јужно од Ибра, којој припада и село Бање, са невеликом српском енклавом, поново је данас у фокусу јавности, 20 година од првих сукоба у том месту са припадницима ОВК, чији ветерани су блокадом путева онемогућили председника Србије Александра Вучића да посети тамошње Србе.

Из Дренице потиче актуелни косовски председник Хашим Тачи, али и један од првих вођа терористичке ОВК, Адем Јашари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Позната, углавном, као својевремено упориште терориста и злочинаца.

У прилог томе говори и оптужница која је подигнута против 15 бивших припадника ОВК, познатих као „Дреничка група“, окривљених за злочине над цивилима 1998-99. године на Косову, којом је обухваћено и убиство команданта српске полиције у Глоговцу.

У оптужници, коју је подигао међународни тужилац Еулекса Маурицио Салустро, Сабит Геци и Сахит Јашари су оптужени да су физички малтретирали и убили Ивана Булатовића 1998, а да је Геци, према исказу заштићеног сведока „Ц“, моторном тестером одрубио главу полицајцу.

Дреница, односно село Лудовићи близу Србице, је подручје где су почели први сукоби полиције и тада илегалне терористичке ОВК, 25. новембра 1997.

Тада је група под командом покојног Адема Јашарија у заседи сачекала полицијски конвој који се кретао према селу Воћњак, где је дан раније нападнута група судских извршитеља из Митровице.

После вишечасовне борбе, снаге МУП-а биле су принуђене да се повуку.

Адем Јашари убијен је у марту 1998. у једном контранападу српске полиције на припаднике тзв ОВК, када је практично почео крвави сукоб на Косову и Метохији, после којег је уследило бомбардовање СРЈ и масован егзодус Срба из јужне српске покрајине. Током акције полиције убијени су и Јашаријев брат Хамез Јашари као и већина припадника терористичке групе.

Ово, иначе, није био први сукоб терористичке групе Адема Јашарија и српских снага безбедности. Први пут је Адем Јашари опкољен у селу Преказу 30. децембра 1991. године од стране припадника службе Државне безбедности. Разлог су биле Јашаријеве активне везе са албанским војним сектором и његови чести боравци у Албанији зарад обављања тренинга и обуке за терористичке акције.

Тада је успео да се извуче из обруча након чега су уследиле акције и напади на српску полицију. Та група је била главни носилац тероризма на Косову и Метохији од 1992. до 1997. године и имали су директну помоћ и подршку власти у Албанији.

Терористи Јашаријеве групе с почетка су нападали из заседа и када би били знатно бројнији, а касније су почели да користе савременије терористичке методе.

Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари и његова група, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи. На Косову и Метохији данас је, кажу, најтеже живети у српском гету – Србици.

То су заправо само два српска села Суво Грло и Бање, у ширем округу – Дреници.

Око 350 наших сународника свакога дана суочава се са крајњом неизвесношћу и нескривеном мржњом најокорелијих албанских екстремиста.

Малобројни Срби живе, постоје и опстају у таквим условима свих ових година, у окружењу преко 80 хиљада Албанаца, колико их је у дреничком округу.

Многи Срби са тог подручја су убијени, рањавани, а некима се изгубио сваки траг, тако да ни данас њихове фамилије не знају где и од кога да траже њихове посмртне остатке.

Србе дреничког округа већ одавно нико не чува, а некада их је од Албанаца раздвајала жица, која је касније уклоњена. У селу Бање је црква, позната по томе што је у њој више година боравио српски патријарх Павле, а касније их је стално посећивао и боравио по 10-15 дана.

Дренички крај је, показали су то и данашњи догађаји, када су председника Србије дочекале блокаде на путевима у том крају, познат сада по томе да у њему Срби не знају за мир, спокој и сигурност ни једног трена. А села попут Шипоља, Љуште, Брабонића, Преказе, Клина, Кећ-Поток, Чубрељи, Витак, Лауша…одавно су остала без Срба.

 

Извор: Курир.рс/Тањуг