Издвајамо Србија

ХАОС У СТУДИЈУ! ПРОТИЋ РАЗБЕСНЕО ЗАРКОВИЋА КОМЕНТАРОМ: Сви војници ВРС који су преживели рат у БиХ треба да осећају кривицу

Милан Ст. Протић, историчар и бивши амбасадор, два сата је жестоко укрштао ставове са водитељем Миодрагом Зарковићем по свим важнијим питањима српске данашњице.

Од Косова и Метохије, преко деведесетих и Милошевића, па до Хага и Ратка Младића, није било теме око које се нису гласно сукобили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најжешћи тренутак расправе је био у тренутку када се разговарало о догађајима у Сребреници у јулу 1995. године и односу према Хашком трибуналу због чега су оба учесника расправе викали оном другом да треба да га буде срамота због ставова које износи.

„Како вас није срамота то да кажете?“ – викао је Зарковић на Протића који је рекао да сви војници ВРС који су преживали рат у БиХ треба да се осећају криви.

„Како вас није срамота да не мислите о оних 18.000 који су изгинули. Срам вас било! узвратио је Протић.

Протић није избегао да спомене и Слободана Милошевића за кога је рекао:

„Нико у српској историји није нанео веће зло српском народу од Слободана Милошевића“.

А онда је у једном тренутку открио и све оно што зна о Јосипу Брозу Титу.

„Русија је довела на власт Тита 1944. Тита су на власт довели Руси. Те године је Црвена армија ушла у Србију и Београд. У том моменту, пред 20. октобар 1944. године Тито се налазио у Москви. Јер је после Виса пребачен у Москву пошто се уплашио да ће изгубити главу није се враћао више у Београд. И тако је било све док руским војним авионом у ослобођени Београд који држи Црвена армија.

И све до 1948. године и разлаза са Стаљином када је Стаљин рекао „не“ Титу, а не онако како нас уче у школи (да је Тито рекао „не“ Стаљину) Јосип Броз је био директно руски човек“, рекао је Протић.

Он је истакао да разговори Тита са Черчилом у Напуљу 1944 године немају сведока.

„У Черчиловим мемоарима нема ни једне речи о томе, јер је главни Черчилов човек за време рата то избацио из мемоара. Врло је могуће да је токомк тих разговора Черчил рекао Титу – Знам да си њихов човек али ако једног дана дођеш у проблем са њима, знаш који је мој број телефона“, рекао је Протић и потом упитао:

„Зашто Руси и даље чувају Титов досије? Зашто га нико до сада није видео?“

 

Извор: Курир.рс