Издвајамо Свет

ИСПЛИВАО ТАЈНИ РАЗГОВОР БЛЕРА И КЛИНТОНА 1999 : Ноћас нећу спавати, српска ПВО је много јача од ирачке

Скинута ознака поверљивости са транскрипата

Свако ко још иоле памти слике стравичне НАТО агресије на СРЈ 1999, застрашујућег упозорења на ваздушну опасност и скривања у подрумима, засигурно се живо сећа и ликова некадашњег лидера САД Била Клинтона и једног од његових највећих савезника бившег премијера Тонија Блера.

Тони Блер (фото:Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо су та двојица моћника искројила судбину нашег народа у догађајима од пре скоро две деценије, што су сада још једном потврдили транскрипти њихових вишечасовних учесталих телефонских разговора, објављени и изложени у Клинтоновој библиотеци у Арканзасу. Осим што су још у октобру 1998. знали да ће бомбама разарати нашу земљу иако су упорно тврдили да се залажу за мирно решење косовског проблема, Клинтон и Блер су у пренесеном значењу говорили како да Србији и њеном народу, предвођеним председником Слободаном Милошевићем, заврну шију, преноси Република.

– Здраво Биле. Шта ћемо са Косовом? – започиње Блер један од разговора с Клинтоном, који се догодио 21. јануара 1999, али чији се делови, упркос томе што је с њих већ неко време скинута ознака државна тајна, ипак и даље крију.

– Потпуно се слажем с тобом у вези са свим. Очигледно морамо да урадимо нешто и будемо спремни да спроведемо акцију. Покушаћу да убедим Конгрес да то подржи. Проблем ми је једино идеја уласка трупа на Косово јер ми у вези с тим питањем треба нека врста споразума. Заиста морамо да урадимо нешто јер би војна акција без политичког плана била проблематична. Ово би требало да буде ствар коју ћемо довести до краја. У другачијој смо ситуацији него са Босном, јер је већина света за људе на Косову рекла да они заслужују већу аутономију, али не и независност – признао је тада Клинтон свом пријатељу, чиме је уједно и показао да Америка није бирала средства да бесрамном кампањом и силом доведе до тога да многи прихвате једнострано проглашење независности Косова.

Убрзо, тадашњи лидер САД признаје да ће учинити све да НАТО спроведе акцију у Србији.

– Мислим да смо се сложили да ћемо ићи пуном брзином са НАТО – говори он, на шта Блер кратко узвраћа: “То је јасно”.

Остатак изјаве британског шефа владе остао је скривен јер САД имају обавезу да после неког времена скину ознаку поверљивости само са онога што је рекао њихов лидер, али не и са осталих. Међутим ,верује се да у наставку он говори о Милошевићу, због чега се Клинтон надовезује најжешћим претњама.

– Трик је у томе да му само дамо шансу да верује како смо се повукли, а не да одмах ударимо Србију без икаквих ограничења – истакао је бивши шеф Беле куће, који је затим марта 1999. са страхом открио пријатељу Блеру како рат са Србијом неће ићи тако лако.

– Не очекујем да ћу много спавати ноћас – пожалио се он Блеру уочи почетка бомбардовања наше земље, на шта му је овај одговорио: “Теже је него са Ираком, зар не?”

– Да, српски ПВО је много јачи од ирачког, а и ми имамо тамо наше људе који су у рањивим позицијама. Улог је огроман, али ће и бенефити бити незамисливи – похвалио се Клинтон.

 

Извор: srbijadanas.com/Republika