Издвајамо Регион

ИЗЕТБЕГОВИЋ УДАРИО НА ВУЧИЋА: Говори да је за мир, а наоружава се…

Председник СДА и одлазећи председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић критиковао је председника Србије Александра Вучића да „говори да је за мир, а наоружава се“.

У интервјуу за сарајевски портал „Кликс“, Изетбеговић је рекао да је Вучић „прогледао“ након силних грешака, које су Срби направили, али му замера што говори о помирењу са Бошњацима и да је за јединствену БиХ, а истовремено „пријатељује и ниједном речју се не супротставља Додику, који вређа Бошњаке и доводи територијални интегритет и мир на Балкану у питање“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изетбеговић је казао да је председник Србије у говору у Косовској Митровици „хвалио ратне вође и пресуђене ратне злочинце“, мислећи на Милошевића.

Мисли такође и да је Вучић у „процепу“ и да покушава да „јаким речима задовољи и смири радикални део српске јавности, пре него повуче неке потезе у односу на Косово, који би могли да изазову отпор и евентуалну побуну“, пренео је Танјуг.

Председник САД је истакао да је очигледно је да је дошло време за „одлучујућу одлуку“ о решавању питања „косовског чвора“ и да, ако Вучић ту одлуку донесе, мораће му се признати да има храброст.

Међутим, Изетбеговић није уверен да ће Вучић бити спреман на то. Можда се пронађе неко прелазно решење које би затим било потврђено референдумом пред сам пријем Србије и Косова у ЕУ, нагласио је бошњачки лидер.

Изетбеговић је рекао да „статус кво“ умара Србију и кочи њен европски пут, те је додао да је „тешко бити српски вођа који је прихватио реалност, односно независност Косова“.

Говорећи о евентуалној размени територија, односно промени граница унутар Србије, Изетбеговић је казао страхује да би то отворило апетите за осамостаљење Републике Српске, стварање хрватског ентитета у БиХ и сарадњу српских и хрватских политичара у том смеру.

Уверен је да ни једно ни друго није могуће остварити, али да може да изазове дубоке политичке кризе које ће потрајати и уназадити земљу и народ.

 

Извор: rs.sputniknews.com